Navarin van lam met primeurgroenten

Gerecht type: 
Hoofdgerecht

Ingrediënten

Nodig voor 4 personen

  • 500 g ragout van lamsvlees
  • 2 wortelen
  • 1 grote ui
  • 200 ml geconcentreerd tomatensap
  • 200 ml droge witte wijn
  • 200 ml lamsfond
  • 2 eetlepels bruine maïzena express
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • een kruidenboeketje van tijm, laurier en peterseliestengels
  • enkele takjes platte peterselie
  • peper van de molen (en zout)

Bereidingswijze

  • Verhit de olijfolie in een stoofpot met dikke bodem en bak hierin het vlees, kort en krachtig, aan alle kanten bruin.
  • Zet het vuur wat lager en voeg de grof gesneden wortelen, ui en geperste knoflook toe. Kruid met peper (en zout).
  • Voeg nu ook het geconcentreerd tomatensap toe, meng goed en laat een drietal minuten doorkoken.
  • Voeg de witte wijn, de lamsfond en eventueel wat water toe, tot het vlees onder staat en breng aan de kook.
  • Voeg ook het kruidenboeketje toe, roer goed door elkaar en laat op een zacht vuurtje verder stoven gedurende +/- 90 min.
  • Schep het vlees uit de stoofpot en vis de groenten en het kruidentuiltje eruit.
  • Zeef de saus, laat ze wat inkoken, bind met de maïzena en voeg het vlees terug toe.
  • Schik het vlees in het midden van de borden, overgiet met wat saus en versier met een toefje bladpeterselie.

Serveer met gekookte aardappeltjes en een kleurenvariatie van verschillende primeurgroentjes, zoals raapjes, groene boontjes, jonge worteltjes, sluimererwten …

Voedingswaarden

Per persoon: 360 kcal – 9 g koolhydraten of 0,75 koolhydraatruilwaarde (dit is zonder gekookte aardappeltjes: reken 1 extra koolhydraatruilwaarde per 70 g gekookte aardappel).