Persberichten

 • 13.11.2017

  Wereld Diabetes Dag: 1 op 3 Vlaamse vrouwen met zwangerschapsdiabetes krijgt blijvende (pre)diabetes

  Gent, 14 november 2017 - Meer dan 1 op 3 vrouwen met zwangerschapsdiabetes – een tijdelijke verhoging van de bloedsuikerwaarden tijdens de zwangerschap - ontwikkelt binnen 6 jaar prediabetes of diabetes. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Diabetes Liga vzw, de belangenvereniging voor mensen met diabetes. In opdracht van de Vlaamse Overheid volgt de organisatie inmiddels meer dan 8000 vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad. Het project ‘Zoet Zwanger’ heeft als doel deze vrouwen bewust te maken van hun risico op type 2 – diabetes. Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V) bekijkt nu samen met de Diabetes Liga hoe de preventie van type 2-diabetes voor meer risicogroepen in Vlaanderen concreet vorm moet krijgen. 

 • 12.10.2017

  Dringend vroegtijdige aanpak nodig voor type 2 diabetes: parlementaire rondetafelconferentie formuleert concrete voorstellen

  Brussel, 12 oktober 2017 - Een vroegtijdige aanpak van type 2 diabetes is noodzakelijk en dringend, want zonder aanpassing van het huidige gezondheidsbeleid zal naar schatting één op de tien volwassenen tegen 2030 diabeet zijn. Met dit vooruitzicht en op uitnodiging van de Diabetes Liga en de Association Belge du Diabète debatteren vandaag Belgische diabetesexperten in de Kamer van volksvertegenwoordigers over de implementatie van de Berlin Declaration in ons land. Ze bespreken er hoe de zorg voor type 2 diabetespatiënten kan worden verbeterd op vlak van preventie, vroegtijdige diagnose, controle en toegang tot behandeling. De artsen-specialisten dringen bovendien aan op meer logica in de terugbetaling van geneesmiddelen voor diabetes.

 • 13.12.2016

  HALT2Diabetes: preventie van type 2 diabetes in Vlaanderen is haalbare kaart - Diabetes Liga stelt opmerkelijke resultaten van Vlaamse pilootprojecten voor

  Gent, 14 december 2016 – Onderzoek van de Diabetes Liga in opdracht van de Vlaamse overheid, toont aan dat een tweestapsstrategie de aangewezen aanpak is in de strijd tegen type 2 diabetes. In het pilootproject HALT2Diabetes, uitgevoerd in de regio’s Gent en Haspengouw,  werd een wetenschappelijk onderbouwde strategie uitgetest om type 2 diabetes en hart- en vaatziekten vroegtijdig op te sporen en te voorkomen bij hoogrisicopersonen. De studie bracht verder ook enkele knelpunten voor Vlaamse implementatie aan het licht.

 • 08.11.2016

  Persbericht: 1 miljoen screenings op diabetes

  Diabetes Liga organiseert in samenwerking met de International Diabetes Federation een screeningsactie in 5 Vlaamse steden 

 • 21.06.2016

  Groen licht voor terugbetaling nieuwe meettechnologie dankzij de Diabetes Liga!

  Na maanden van onderhandelingen waarbij de Diabetes Liga nauw betrokken was, is er op het RIZIV een akkoord bereikt over een nieuwe diabetesconventie, die een duidelijk kader biedt voor de  terugbetaling van nieuwe meettechnieken zoals de zogenoemde ‘flash glucose monitoring’. De vereniging was de voorbije maanden erg actief in het overtuigen van de minister, mutualiteiten en RIZIV van het nut van deze innovatie voor de levenskwaliteit van mensen met diabetes, en mét resultaat. Dat ondanks budgettair krappe tijden. Een vragenronde met prof. De Block, voorzitter van de Diabetes Liga, over het hoe en waarom.

 • 18.11.2015

  Voedselconsumptiepeiling: bijna de helft van de Belgen is te zwaar

  45% van de bevolking heeft een te hoge BMI (Body-Mass Index). Meer dan één vierde van de bevolking (29%) jonger dan 65 jaar heeft overgewicht en 16% is obees. Eén op de zeven kinderen en bijna één op de vijf jongeren in ons land is te zwaar. Dat blijkt uit het eerste rapport van de Voedselconsumptiepeiling 2014-2015 dat door het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid werd gepubliceerd.

 • 15.11.2015

  Bart De Wever helpt diabetes in de kijker te zetten met halve marathon

  Vandaag zondag 15/11 begon Olivier Kronal, ultraloper met diabetes type 1, aan de derde etappe van zijn 200 km voor diabetes. De tocht startte deze ochtend aan het MAS in Antwerpen. Burgemeester Bart De Wever liep een halve marathon lang mee.

 • 30.10.2015

  Wandelingen Wereld Diabetes Dag 2015 op verschillende locaties in Vlaanderen

  Naar goede gewoonte kun je ook dit jaar weer je wandelschoenen aantrekken en meewandelen met de Diabetes Liga ter gelegenheid van Wereld Diabetes Dag.

 • 29.10.2015

  Olivier Kronal en Celien ambassadeurs voor de 25ste editie Wereld Diabetes Dag

  De Diabetes Liga en ambassadeurs Olivier Kronal en Celien vragen aandacht voor diabetes op 25ste editie Wereld Diabetes Dag. Celien brengt voor de gelegenheid een gloednieuwe song uit en Olivier Kronal loopt dwars door Vlaanderen.