Vraag van de maand - Een smartwatch die zelf de glucose meet, bestaat dat?

smartwatch

Een smartwatch, of slim horloge, bevat naast een uurwerk nog heel wat andere functies. Zo kan het o.a. informatie geven over je lichaamstemperatuur, polsslag of zuurstofsaturatie. Met één blik op je slimme horloge je glucosewaarden aflezen: dat zou voor veel personen handig zijn. Maar … 

Bepaalde CGM-systemen (continue glucosemonitoring) kunnen effectief al gekoppeld worden aan bepaalde smartwatches. Je hebt hierbij wel nog steeds een sensor nodig (op je arm, buik of bil) die continue onderhuids meet en die je elke 7 à 14 dagen moet vervangen, afhankelijk van het soort sensor.  

Maar wat als zo’n smartwatch rechtstreeks zou kunnen meten, dus zonder externe sensor? Hier wordt ook effectief onderzoek naar gedaan, door o.a. Apple Watch en Samsung Galaxy Watch. Zij willen een polshorloge ontwikkelen om zonder de huidbarrière te doorprikken glucosewaarden te meten. Apple voert hier reeds meer dan 12 jaar onderzoek naar. Een einddatum voor een commercieel product is echter nog niet in zicht. Zowel Apple als Samsung communiceren geen datum voor wanneer ze een dergelijke smartwatch op de markt zouden (kunnen) brengen. Deze ontwikkeling kan misschien nog jaren duren.  

Toch kan je via het internet reeds smartwatches aankopen die de glucose meten. Het zijn vaak goedkope toestellen van Chinese makelij. De Diabetes Liga raadt het gebruik van deze toestellen om de glucose te meten af. De technologie om via een polshorloge rechtstreeks je glucosewaarden te bepalen staat nog onvoldoende op punt en de resultaten zijn te onnauwkeurig. De functie is dus een vrij nutteloos gadget, en zeker geen goede basis om de glucosewaarden goed op te volgen of je diabetesbehandeling op aan te passen.