Roken en alcohol bij diabetes
Roken
Iedereen weet wel dat roken niet goed is voor je gezondheid. Maar hoe zit het met roken en diabetes?
Diabetes kan op lange termijn complicaties met zich meebrengen, zoals schade aan de bloedvaten en zenuwen. Roken verhoogt het risico op deze complicaties.
Roken
- beschadigt de bloedvaten en het zenuwstelsel;
- verlaagt de werking van insuline;
- verhoogt de kans op complicaties van nieren, ogen, zenuwstelsel …
Bovendien heeft roken invloed op verschillende vitale organen:
Hart
Roken beschadigt de bloedvaten, verhoogt de kans op bloedklonters en vermindert het zuurstofgehalte in het bloed.
Longen
Roken verhoogt de kans op longkanker* en speelt een belangrijke rol in het ontstaan van chronisch obstructief longlijden (COPD).
COPD zorgt voor een ‘ademtekort’ en heeft een sterke impact op de levenskwaliteit.
*Roken verhoogt naast longkanker ook de kans op borstkanker, huidkanker, blaaskanker …
Schakel een tabakoloog in
Een tabakoloog is een zorgverlener (huisarts, psycholoog, diëtist, verpleegkundige, kinesist …) die een aanvullende opleiding tabakologie heeft gevolgd en je begeleidt in het rookstopproces.
Bekijk hier de brochure ‘zorgsystemen en voorzieningen bij diabetes’ én ontdek meer rookstopmiddelen en tegemoetkomingen binnen rookstopbegeleiding.
Alcohol
Alcohol wordt afgeraden bij een gezonde leefstijl. Gebruik alcohol daarom altijd in beperkte mate en bij voorkeur niet iedere dag.
Wat doet alcohol met je lichaam?
- Alcohol levert 7 kcal/g aan, behoorlijk wat calorieën dus. Vaak alcohol consumeren kan daarom zwaarlijvigheid in de hand werken.
- Alcohol kan interfereren met de stofwisseling, waardoor de eigen suikeraanmaak stilvalt. Dit kan leiden tot een bloedsuikerdaling tot enkele uren na alcoholgebruik.
- Vaak bevatten alcoholische dranken ook suikers (bv. zoete aperitieven, likeuren, zoete bieren …). Dit heeft een snelle bloedsuikerstijging tot gevolg.
- De bloedsuikerstijging valt meestal niet samen met de bloedsuikerdaling (door de alcohol). Deze dranken worden om die reden afgeraden voor personen met diabetes.
- Consumeer maximum 10 standaardglazen alcohol per week en drink bij voorkeur enkele dagen per week geen alcohol.
Wist je dat?
Alcoholvrij bier dan wel minder alcohol bevat, maar niet altijd beter is. Deze bieren bevatten vaak veel koolhydraten. Die zorgen dan weer voor een bloedsuikerstijging.
Tip! Alcopops (limonadeachtige mixdranken die alcohol bevatten) worden best vermeden omwille van de grote hoeveelheid toegevoegde suikers.