Waarom en hoeveel bewegen bij diabetes?
Beweging
- heeft een positief effect op de bloedsuikerwaarden, bloeddruk en cholesterol;
- zorgt ervoor dat je gewicht onder controle blijft;
- zorgt ervoor dat je conditie verbetert;
- verlaagt de kans op hart- en vaatziekten, osteoporose en kanker;
- vermindert stress en heeft een positieve weerslag op je gemoed;
- verhoogt de levensverwachting en levenskwaliteit.
Regelmatig bewegen is een onmisbare pijler binnen de diabetesbehandeling. Richtlijnen opgesteld door het Vlaams Instituut Gezond leven vind je hier terug:
- Het is ideaal om 150 minuten per week matig intensief te bewegen, waarbij er een lichte zweetproductie en licht verhoogde hartslag ontstaat. Voorbeelden van activiteiten zijn in de tuin werken, ramen wassen, fietsen naar de winkel en/of het werk, stevig wandelen … Geraak je niet aan deze aanbevelingen – bijvoorbeeld omdat je gezondheidstoestand daar een stokje voor steekt? Probeer dan alsnog zoveel mogelijk te bewegen, naarmate je gezondheid het toelaat.
- Sport je liever aan een hoge intensiteit? Dan telt elke minuut dubbel! Inspanningen van hoge intensiteit kunnen zijn: joggen, goed doorzwemmen, stevig fietsen …
OF
- Combineer bewegen aan matige en hoge intensiteit, bijvoorbeeld 2 x 40 minuten aan matige en 2 x 20 minuten aan hoge intensiteit …
- Beperk urenlang stilzitten en sta iedere 30 minuten eens recht (bv. glas water halen).
Je kan als persoon met diabetes beroep doen op een ‘Beweging Op Verwijzing’-coach die samen met jou een beweegplan opstelt. Dit kan met een doorverwijsbrief op voorschrift van een arts, een verpleegkundige, een kinesitherapeut, een diëtist, een apotheker, een maatschappelijk werker, een psycholoog, een ergotherapeut, een vroedvrouw of een podoloog.
De coach is een bewegingsexpert met een vooropleiding in kinesitherapie of lichamelijke opvoeding.