Screening en diagnose van zwangerschapsdiabetes: nieuwe Vlaamse consensus 2024
Op 21-5-2024 vond een overleg plaats om de Vlaamse richtlijnen rond screening naar zwangerschapsdiabetes te updaten. Nieuwe evidentie geeft aan dat screening voor zwangerschapsdiabetes (zeker bij vrouwen met risicofactoren) reeds moet gebeuren voor 20 weken van de zwangerschap. Dit overleg vond plaats met de volgende stakeholders: de Diabetes Liga, de vereniging van huisartsen (Domus Medica), de gynaecologen (VVOG), vroedvrouwen (VVOB), diabetes educatoren (BVVDV), diëtisten (VBVD) en klinische biologen (RBSLM).
Net als in 2019 beveelt deze nieuwe consensus universele screening aan om tijdig diabetes in de vroege zwangerschap op te sporen, bij voorkeur door het meten van een nuchtere plasmaglucose met behulp van dezelfde diagnostische criteria als bij de niet-zwangere populatie (diabetes nuchter ≥126 mg/dL) . Op basis van nieuwe evidentie raadt de nieuwe consensus aan om
- bij vrouwen met een nuchtere plasmaglucose tussen 95-125 mg/dL vóór de 20e week van de zwangerschap de diagnose van vroegtijdige zwangerschapsdiabetes te stellen.
- Bovendien wordt bij vrouwen met obesitas en/of een voorgeschiedenis van zwangerschapsdiabetes geadviseerd om tussen 6 en 20 weken zwangerschap al een 75g orale glucosetolerantietest (OGTT) uit te voeren, waarbij hogere grenswaarden worden gebruikt om vroege zwangerschapsdiabetes te diagnosticeren (nuchter ≥95, 1 uur ≥191 en/of 2 uur ≥162 mg/dL, 1 afwijkende waarde is voldoende voor de diagnose).
- Bij vrouwen zonder vroege zwangerschapsdiabetes (of indien geen screening gebeurde vroeg in de zwangerschap), is screening voor zwangerschapsdiabetes tussen 24-28 weken aangewezen via een tweestapsscreening: een 50g glucose challenge test, gevolgd door een 75g OGTT indien de GCT ≥130 mg/dL is. Voor de 75g OGTT blijven de afkapwaarden ongewijzigd met de diagnose van zwangerschapsdiabetes bij één afwijkende waarden(nuchter ≥92, 1 uur ≥180 en/of 2 uur ≥153 mg/dL).
Een uitgebreid artikel hierover werd recent ingediend in Acta Clinica Belgica en zal binnenkort op deze webpagina ook beschikbaar zijn. Ook een Nederlandse samenvatting zal later gepubliceerd worden in de tijdschriften van de verschillende verenigingen.
Voor meer informatie: Prof Katrien Benhalima, endocrinologie UZ Leuven, katrien.benhalima@uzleuven.be