Insulinepomp bij diabetes

pomp

Wat is een insulinepomp?

Het gebruik van een insulinepomp biedt een alternatief voor insuline-inspuitingen.
De insulinepomp wordt uitwendig gedragen en geeft continu insuline af via een katheter die in het onderhuids weefsel wordt geplaatst. Het wordt voornamelijk toegepast bij personen met diabetes type 1.

Hoe werkt het?

De insulinepomp maakt enkel gebruik van ultrasnelwerkende insuline. Gedurende de hele dag wordt er een basale insulinedosis afgegeven, ingesteld per uur en afhankelijk van de individuele insulinebehoefte. Bij elke maaltijd wordt een extra bolus toegediend. Deze bolus wordt afgestemd op de bloedsuikerwaarde, die hoeveelheid koolhydraten van de maaltijd en eventuele fysieke inspanningen.

Een insulinepomp zal niet noodzakelijk leiden tot een betere bloedsuikerregeling, maar wel tot een betere levenskwaliteit. Het gebruik van een insulinepomp in combinatie met een sensor, kan de bloedsuikerwaarden verbeteren. Patiënten die gebruik maken van een pomp worden opgevolgd in de pompconventie. Bij de opstart van een pomp is een zeer intensieve behandeling door het diabetesteam nodig. De meeste centra zullen je voor de overschakeling naar een pomp enkele dagen hospitaliseren.

kind

Voor wie?

Insulinepompen worden meestal gebruikt bij kinderen, gemotiveerde personen met diabetes type 1 die onvoldoende geregeld zijn met een insulinepen, en vrouwen die zwanger zijn of een zwangerschapswens hebben. Er zijn specifieke voorwaarden verbonden aan de terugbetaling van een insulinepomp. Raadpleeg de website van het RIZIV voor meer informatie of contacteer de Diabetes Infolijn (0800 96 333 – infolijn@diabetes.be).

Voordelen

  • Stabielere bloedsuikerregeling: minder vaak een te lage bloedsuikerspiegel of hypoglycemie (evt. stop voor laag) wat voordelig is voor de HbA1c;
  • geen inspuitingen meer;
  • meer flexibiliteit: mogelijkheid toedienen kleine bolussen bij maaltijden en fysieke inspanningen;
  • betere levenskwaliteit.

Nadelen

  • Sensor en pomp (vaak) zichtbaar;
  • dient losgekoppeld te worden bij douchen en zwemmen;
  • bij contactsporten of diepzeeduiken is een pomp niet ideaal.

Welke insulinepompen zijn er op de markt?