Wat is zwangerschapsdiabetes?
Zwangerschapsdiabetes betekent dat er tijdens de zwangerschap voor het eerst abnormale hoge bloedsuikerwaarden worden vastgesteld.
Tijdens elke gezonde zwangerschap produceert de placenta (de moederkoek) vele hormonen die de baby helpen ontwikkelen. Diezelfde hormonen hebben echter ook een keerzijde: ze werken de normale stofwisselingsprocessen tegen, vooral in de tweede helft van de zwangerschap. Zo verhinderen ze in beperkte mate de werking van insuline. Insuline is als het ware de sleutel die de brandstof van het lichaam, glucose (of suiker) genoemd, ter hoogte van onze cellen binnenlaat.
Doordat de werking van insuline door de zwangerschapshormonen verhinderd wordt, is er plots veel meer insuline nodig om dezelfde hoeveelheid suiker ter hoogte van de weefsels en cellen te kunnen binnenlaten.
Bij een normale zwangerschap zal de pancreas hierop reageren door meer insuline te produceren, maar in sommige gevallen kan de pancreas de toegenomen vraag naar insuline niet volgen. De glucose kan hierdoor niet meer vlot in de weefsels worden opgenomen en stapelt zich sneller op in het bloed: dit heet hyperglycemie (= te hoge bloedsuiker). Vanaf bepaalde waarden spreekt men van zwangerschapsdiabetes.
Sommige risicofactoren zoals zwaarlijvigheid, leeftijd en erfelijkheid spelen zeker een grote rol. Maar we kunnen louter op basis hiervan niet precies voorspellen wanneer en bij welke vrouwen dit zal ontstaan. Een aantal vrouwen hebben namelijk geen duidelijke risicofactoren en ontwikkelen toch zwangerschapsdiabetes.