Wat is zwangerschapsdiabetes?
Zwangerschapsdiabetes wordt gedefinieerd als een verminderde glucosetolerantie die voor het eerst opduikt of wordt vastgesteld tijdens de zwangerschap. Hoewel de prevalentiecijfers in de literatuur sterk variëren van 1 tot 14%, spreken we voor Vlaanderen volgens de resultaten van de BEDIP-studie van een prevalentie van ongeveer 9,5%.
Hoe ontstaat zwangerschapsdiabetes?
Tijdens elke normale zwangerschap zorgen de hormonen van de placenta voor een minder goede werking van het insulinehormoon ter hoogte van de lichaamsweefsels, wat “insulineresistentie” wordt genoemd. Normaal kan deze insulineresistentie vlot worden overwonnen aangezien de pancreas extra insuline zal produceren. Dit is een noodzakelijk regelmechanisme om de bloedsuiker constant te houden.
Vrouwen wiens pancreas niet voldoende kan compenseren voor de toegenomen insulinebehoefte, kunnen geen normale bloedsuikerwaarden handhaven en ontwikkelen zwangerschapsdiabetes. Dit defect wordt “bètacelfalen” genoemd. Vooral in het derde trimester loopt de zwangere vrouw het risico om zwangerschapsdiabetes te ontwikkelen. Daarom gebeurt de screening normaal ook tussen 24 en 28 weken van de zwangerschap. In die fase van de zwangerschap is de insulineresistentie namelijk even sterk uitgesproken als bij personen met diabetes type 2!