Diabetes: suikerverlagende tabletten

leefstijl

Diabetes type 2

Wanneer de diagnose diabetes type 2 wordt gesteld, wordt er in eerste instantie overgegaan op leefstijladvies: voldoende bewegen, gezonde voeding, indien nodig vermageren en rookstop … Indien leefstijladvies niet volstaat, wordt een behandeling opgestart met suikerverlagende tabletten.

Bij erg hoge bloedsuikerwaarden kan het nodig zijn meteen te starten met insuline om de bloedsuikerwaarden te stabiliseren.
Dit kan ook in combinatie met suikerverlagende tabletten.
Bij diabetes type 1 bestaat de behandeling altijd uit insuline.

Terugbetaling en voorwaarden 

Suikerverlagende tabletten worden altijd terugbetaald. Er kunnen wel specifieke voorwaarden verbonden zijn aan de terugbetaling van bepaalde medicatie. Je behandelend arts kan jou hier het best over informeren. Naast suikerverlagende tabletten wordt vaak bloeddruk- en cholesterolverlagende medicatie opgestart. Neem je suikerverlagende tabletten? Dan word je normaal opgevolgd in het voortraject.
Meer info over het voortraject.

dokter op tablet diabetes

Een gezonde leefstijl aanhouden is MINSTENS even belangrijk als medicatie.

De medicatie voor personen met diabetes type 2 wordt (volgens de werking) ingedeeld in verschillende klasses en omvat de Biguaniden, Sulfonylurea (en gliniden), DPP-4-inhibitoren, SGLT-2-inhibitoren en GLP-1-analogen.

Opmerking: personen met diabetes type 2 kunnen ook behandeld worden met GLP-1-analogen onder de vorm van suikerverlagende tabletten of injecteerbare incretines (incretinemimetica), die de werking van de natuurlijke incretines nabootsen.

Bijsluiters van medicatie kan je hier raadplegen door op merknaam bv. Metformax® te zoeken. Bij twijfel of vragen over de werking, dosering en/of bijwerkingen van medicatie, neem je best contact op met je behandelend arts.

Biguaniden (metformine)

Metformine is, samen met leefstijladviezen, meestal de eerste keuze voor medicamenteuze behandeling van diabetes type 2, tenzij er intoleranties of contra-indicaties zijn. Metformine zorgt ervoor dat de insuline (die nog aanwezig is in het lichaam) beter kan werken.
Het verhoogt met andere woorden de insulinegevoeligheid en zorgt daarnaast voor een verminderde aanmaak van glucose vanuit de lever.

Is een behandeling met een maximale dosis metformine niet voldoende om je bloedsuikerwaarden onder controle te houden?
Je behandelend arts zal dan bijkomende medicatie voorschrijven. 

vrouw die pil neemt met glas water diabetes

Sulfonylurea (SU) en gliniden

Sulfonylurea stimuleren de insulineproductie van de pancreas. Hierdoor zal er meer insuline vrijgegeven worden. De gliniden zijn een afzonderlijke klasse maar hebben een gelijkaardige werking als de sulfonylurea. Let op: Sulfonylurea en gliniden kunnen een te lage bloedsuiker of hypoglycemie veroorzaken.

Naast de inname van sulfonylurea kan nog steeds metformine ingenomen worden.

DPP-4-inhibitoren (gliptinen)

Incretines (GLP-1, GIP) zijn kleine natuurlijke hormonen die een goede bloedsuikerregeling na de maaltijd bevorderen. Ze worden afgescheiden door de darmen wanneer er voedsel ingenomen wordt. De DPP-4-inhibitoren gaan het DPP-4 enzym blokkeren dat de natuurlijke incretines afbreekt.

Ze stimuleren niet alleen de insulineproductie maar remmen tegelijk ook de aanmaak van glucagon. Bovendien remmen incretines de maaglediging en zorgen ze voor een verminderde eetlust.

SGLT-2-inhibitoren of gliflozinen

De SGLT-2-inhibitoren werken in op de nieren en worden en zorgen ervoor dat overtollige glucose wordt uitgeplast.

Je behandelend arts beslist welke medicatie voor jou het meest geschikt is.

Meer weten over de behandeling bij diabetes?

stethoscoop met hart diabetes