Pasen: een festijn van chocolade-eitjes!

pasen

Chocolade-eitjes, paashazen … Binnenkort liggen ze terug in de winkelrekken in alle smaken en kleuren. Als persoon met diabetes kan je zeker meegenieten met dit heus chocolade-festijn, zolang dit met mate gebeurt. De winkelrekken puilen al weken voor Pasen uit met allerhande producten, daarom wacht je beter zo lang mogelijk om je aankopen te doen. Wat je niet in huis hebt, kan je namelijk niet opeten!

Er bestaan ook suikervrije chocolade-eitjes met zoetstof. Hou er rekening mee dat suikervrije chocolade nog steeds vet- en calorierijk is. De chocolade wordt meestal gezoet met polyolen of suikeralcoholen. Suikeralcoholen kunnen zorgen voor winderigheid en darmkrampen bij een overmatig gebruik, zeker bij kinderen moet je hiervoor opletten. Kinderen kunnen zeker ook gewone chocolade eten, tel de koolhydraten mee en overdrijf niet in portiegrootte (dit geldt zowel voor kinderen met als zonder diabetes).

Er bestaat eveneens donkere chocolade met een cacaogehalte van 70 tot 90 %. Dit percentage is de optelsom van het % cacaomassa en het % cacaoboter. Bij twee chocoladerepen 85% kan de ene reep dus gemakkelijk meer cacaoboter (en meer vetten) bevatten dan de andere. Controleer hierom altijd de verpakking om verrassingen te voorkomen.

Mijn chocolade-checklist

  • Lees de verpakking na
  • Beperk je portie
  • Breng de koolhydraten in rekening (ook bij grotere hoeveelheden suikervrije chocolade!)
  • Eet met mate (niet dagelijks) én ter vervanging van je normale snoepgoed
  • Koop geen XL-verpakkingen van chocolade-eitjes, maar ga voor kleinere zakjes

Welke chocolade kies ik best?

Chocolade blijft vet-, suiker- en calorierijk, ongeacht of je nu witte, melk- of pure chocolade eet. Kies de chocolade die jij het liefst eet en geniet ervan met mate!

Tip: een klein chocolade-ei (ter grootte van een kippenei) bevat ongeveer 1 koolhydraatportie (12,5 g koolhydraten). Eet dit chocolade-ei ter vervanging van één snede brood bij de broodmaaltijd, dan hoef je geen extra koolhydraten in rekening te brengen.