Diabetes en verzekeringen
Autoverzekering
Valt de diagnose diabetes, dan moet je dit ook melden aan jouw verzekeraar.
Het is aangewezen om dit te doen via een aangetekend schrijven waarbij je een kopie voegt van het rijgeschiktheidsattest dat de arts opmaakte voor de rijbewijsaanvraag en/of een recto verso kopie van het aangepast rijbewijs.
Doe je dit niet? Dan loop je het risico dat de verzekeringsmaatschappij eventuele schade (bij ongeval) op jou verhaalt.
De meeste verzekeringsmaatschappijen vragen geen bijkomende premie voor personen met diabetes.
Wist je dat ...
iedereen met diabetes verplicht een aangepast rijbewijs nodig heeft? Heb je geen aangepast rijbewijs, dan heb je ook geen geldige autoverzekering.
Aangepast rijbewijs bij diabetes
Schuldsaldoverzekering
Bij het afsluiten van een hypothecaire lening ben je vaak verplicht om ook een schuldsaldoverzekering aan te gaan. Bij diabetes moet hier in veel gevallen een bijpremie voor betaald worden. Je goed informeren en vergelijken is de belangrijkste boodschap. De wet Partyka zorgt voor een gedeeltelijke bescherming tegen hoge premies of uitsluiting.
Een schuldsaldoverzekering afsluiten? Lees hier hoe je dit aanpakt.
Hospitalisatieverzekering
Omdat bij een ziekenhuisopname niet alle kosten gedekt worden, is een hospitalisatieverzekering aan te raden. Heb je diabetes, dan is het belangrijk de voorwaarden goed na te kijken en te vergelijken.
Een hospitalisatieverzekering afsluiten?
Lees de tips
Reisverzekering
Je diabetes hoeft geen beperking te vormen als je een buitenlandse reis wil maken. Zorg er wel voor dat je steeds voldoende verzekerd bent. Kosten omwille van je diabetes zijn niet altijd gedekt dus kijk goed na wat je nodig hebt.
Heb je diabetes, ga dan zeker voor je op reis vertrekt na of je voldoende verzekerd bent.
Gewaarborgd inkomen
Ga langs bij verschillende maatschappijen om je te informeren. Ook meerdere verzekeringen bij één maatschappij onderbrengen, kan financieel gunstiger uitdraaien. Er kan ook een makelaar worden ingeschakeld om bij verschillende
maatschappijen informatie op te vragen maar ga zeker ook langs bij je eigen bankinstelling. Bij weigering of een hoge polis kan zeker naar de reden worden gevraagd en eventueel kan een tussenkomst van een behandelend arts ook helpen. Veel maatschappijen zouden ook de schaderatio van hun agent of makelaar bekijken. Hierdoor zouden kleinere kantoren spijtig genoeg in het nadeel zijn. Informeer je zeker ook bij je beroepsvereniging of zij contact hebben met een specifieke verzekeringsmaatschappij.
Voor verdere vragen over gewaarborgd inkomen kan je terecht bij de Infolijn.
0800 96 333 of via mail infolijn@diabetes.be