Diabetes: zorgsystemen en voorzieningen
In België heeft de overheid drie zorgsystemen voorzien waarvoor personen met diabetes in aanmerking komen, namelijk het voortraject, het zorgtraject en de conventie. Eind 2023 zal het voortraject wijzigen naar het starttraject.
*De bloedsuikerwaarden zijn moeilijk onder controle te krijgen en een incretinemimeticum of insulinebehandeling wordt overwogen.
**Uitzondering: tijdelijke opname in de conventie bij ontregelde bloedsuikerwaarden door bv. een cortisonebehandeling of chemotherapie bij kanker.
***Binnen de conventie bestaat er naast devolwassenconventie ook een kinderconventie. Voor personen behandeld met een insulinepomp is er een pompconventie en in sommige centra is er een conventie voor continue glucosemonitoring.
Een goede diabeteskennis is een essentiële voorwaarde om je behandeling zelf in handen te nemen. De term ‘educatie’ houdt in dat je kennis en inzichten over diabetes op een doelgerichte manier worden verhoogd. Je staat er gelukkig niet alleen voor. Zorgverleners die opgeleid zijn tot diabeteseducator kunnen je hierbij helpen.
Vaak is deze persoon een verpleegkundige of diëtist, al kunnen bv. podologen of kinesisten de opleiding tot diabeteseducator ook volgen.
Hij of zij kan je bijstaan bij alle stappen in je diabetesbehandeling (van voedingsadvies tot goede spuit- en meettechnieken).
Wat heeft jouw zorgsysteem te bieden? Op hoeveel educatiesessies heb jij recht?
Ondanks eerdere berichten zal pas eind 2023 het voortraject wijzigen naar het starttraject. Meer informatie kan je terugvinden in volgend artikel uit Diabetes Info.