Sensor bij diabetes

Voor personen met diabetes, behandeld met inspuitbare medicatie, is zelfmonitoring van de suikerwaarden routine en belangrijk. Dit gebeurt bij personen met diabetes type 1 meestal met de sensor, verkregen via de conventie. Personen met diabetes type 2 opgevolgd in de conventie kunnen onder specifieke voorwaarden ook sensoren gratis verkrijgen. 

Bij een sensor of Continue Glucose Monitorig (CGM) worden de glucosewaarden in het interstitieel vocht (vocht tussen de cellen in het onderhuids weefsel) continue gemeten via een onderhuidse sensor. CGM geeft niet alleen de actuele waarde mee, maar ook hoe de waarde evolueert (aan de hand van trendpijlen die stijgen of dalen), wat het gemakkelijk maakt om snel in te spelen op een mogelijke hypoglycemie (te lage bloedsuiker) of hyperglycemie (te hoge bloedsuiker). De vertraging van de meting ten opzichte van de actuele bloedsuiker kan oplopen tot 10-15 minuten. 

Er bestaan 2 soorten sensoren: intermittent scanning Continue Glucose Monitoring (is-CGM, dit is de FreeStyle Libre 2) of real time Continue Glucose Monitoring (rt-CGM). 

sensor
  • Scannen om de waarden af te lezen, via een reader (toestel dat de sensor uitleest) of via een app op je smartphone; 
  • sensor wordt steeds geplaatst ter hoogte van de bovenarm;  
  • om een meerwaarde te hebben van deze technologie, is het noodzakelijk om regelmatig te scannen.  

Meer info over is-cgM

sensor
  • Sensor stuurt automatisch waarden door naar ontvanger (pomp, smartphone of reader). Je kan de actuele waarde en trendpijl meteen aflezen;  
  • sensor wordt geplaatst ter hoogte van buik, bovenarm of bil;  
  • sommige sensoren moet je af en toe kalibreren met een vingerprik.  

 MEER INFO over rt-CGM

Glycemiemeting met een sensor

Gebruikte sensoren?

Die horen thuis bij het KGA, Klein Gevaarlijk Afval!

Terugbetaling

Alle personen met diabetes type 1 krijgen een terugbetaling voor CGM. Voor een beperkte groep van personen met diabetes type 2 die behandeld worden met intensieve insulinetherapie (diabetesconventie groep B, 3 tot 4x per dag insuline) is er nu ook een volledige terugbetaling voorzien. Aangezien het budget beperkt is, zullen diabetesconventies gefundeerde beslissingen nemen over welke personen het meest baat hebben bij een glucosesensor. Spreek erover met je arts. 

Personen die minder of geen insuline toedienen en die opgevolgd worden in een zorgtraject of een voortraject komen niet in aanmerking.