Intermittent Scanning CGM bij diabetes: praktisch
'Scannen' een nieuw werkwoord?
Naast prikken en spuiten spreken we sinds een aantal jaar ook over ‘scannen’ (of ‘flashen’). Dit verwijst naar een nieuwe manier van zelfcontrole met een sensor en een scanner. Dit wordt ook is-CGM-monitoring genoemd of voluit intermittent scanning Continue Glucose Monitoring. Met de Freestyle Libre 2 kan je optionele alarmen instellen. Om waarden af te lezen, blijft het wel noodzakelijk van te scannen.
Wat is 'CGM monitoring'?
Het is een manier van zelfcontrole waarbij het glucosegehalte continu gemeten wordt met een onderhuidse sensor, maar waarbij de resultaten niet automatisch naar een uitleestoestel worden doorgestuurd. Het uitlezen gebeurt, door met een scanner over de zender te wrijven.
De sensor is een kleine meetelektrode die als een soepel naaldje in de huid zit, en waarop een klein plat zendertje is bevestigd. Het zendertje plakt met een zelfklever op de huid. Het wordt op de achterzijde van de bovenarm gedragen. De sensor kan je zelf plaatsen met een eenvoudig inbrengtoestel, en moet om de 14 dagen vervangen worden. De sensor meet het glucosegehalte in het onderhuidse weefsel (niet in het bloed). De waarden worden regelmatig opgeslagen, met een geheugen van 8 uur. Met de Freestyle Libre 2 kan je optionele alarmen instellen. Om waarden af te lezen, blijft het wel noodzakelijk van te scannen.
Het uitlezen gebeurt door met een smartphone met bijhorende app of een reader over de zender te wrijven.
Met de smartphone met bijhorende app of een reader kan je op ieder gewenst moment de sensor uitlezen en dus de glucosewaarden meten. Dit kan zelfs door de kleding heen. Wanneer je scant zie je de huidige glucosewaarde (laatste meting) op een schermpje, en een grafiek met je waarden van de laatste 8 uur. Daarnaast zie je ook een trendpijl, die je vertelt of je bloedglucose omlaag of omhoog gaat. De reader is ook een klassieke glucosemeter. Je kan er dus ook een strip insteken en op een bloeddruppel glucose en zo nodig zelfs ketonen meten. Het geheugen bewaart de gegevens van 90 dagen. Bijzonder interessant is dat men, als men vaak genoeg meet (binnen de 8 uren), volledige 24 uur profielen kan bekomen, en dus een goed zicht krijgt op de glucosewaarden tijdens de nacht en tussen de maaltijden.