De mentale impact van diabetes
Wat is diabetes distress?
Diabetes distress verwijst naar de mentale impact en de emotionele last die je kan ervaren, als gevolg van het leven met en het opvolgen van je diabetes. Deze emotionele last kan zich uiten in gevoelens van frustratie, schuld, verdriet of zorgen. Wanneer deze emoties de bovenhand krijgen in je dagelijks leven zoals je werk, school, familie, relaties en je diabetes management wordt dit voor jou en je omgeving nog uitdagender. Daarom is het goed om kopzorgen, of diabetes distress, bespreekbaar te maken.
De mate van distress die je ervaart kan schommelen doorheen de tijd. Zo is het bijvoorbeeld normaal om meer last te ervaren vlak na je diagnose, bij grote veranderingen in je behandelplan, bij het opstarten van insuline of bij het oplopen van complicaties.
Het is ook mogelijk dat iemand in je naaste omgeving diabetes heeft, waardoor jij als partner, ouder, familielid, vriend ... emotionele uitdagingen ervaart.
Hoe herken je diabetes distress?
Diabetes leidt soms tot twijfel, angst of frustratie. Dat is normaal.
Om te voorkomen dat milde diabetes distress evolueert naar ernstige diabetes distress en/of depressie, is het belangrijk om tijdig tekens van diabetes distress te herkennen, en zo de mentale impact van je diabetes te beperken.
- Ernstige angst voor chronische complicaties
- Ernstige angst voor hypo- of hyperglycemie
- Gevoelens van schaamte vanwege stigmavorming en discriminatie
- Het gevoel hebben niet begrepen te worden door anderen
- Financiële zorgen vanwege je therapie
- Frustraties bij gebrek aan controle over de bloedsuikerwaarden
- Onzekerheid over het effect van bepaalde activiteiten op de glycemie
- Schuldgevoelens bij beperkte beheersing van je diabetes
- Tekens van zelfverwijt en gevoelens van falen wanneer je de vooropgezette doelen niet behaalt
Herken je jezelf in bovenstaande situaties of symptomen? Heb je het gevoel dat je hiermee blijft worstelen? Weet dat je hier niet alleen voor staat.
Meet je mate van diabetes distress, doe de test!
De vragenlijst kan ingevuld worden door personen met diabetes (alle types), door ouders van kinderen (*) met diabetes of door partners van personen met diabetes.
Na het invullen van de vragenlijst krijg je meer uitleg over de mogelijke mentale impact van diabetes.
(*) Er bestaat enkel een wetenschappelijk gevalideerde vragenlijst voor ouders van tieners. Deze test kan dus enkel afgenomen worden als jouw kind tussen de 11 en 18 jaar is.
Wat kan je doen?
Heb je last van Diabetes Distress? Klik dan op onderstaande knop en bekijk onze verschillende tips om diabetes distress aan te pakken.