Ik ga op reis en neem mee: checklist vakanties

Met de komst van de zomer of een vakantie moet je je ook voorbereiden op je diabetes. Welk type diabetes je ook hebt, je neemt best een kijkje naar je diabetesbenodigdheden. Met deze 10 tips willen we mensen met diabetes helpen bij het voorbereiden van hun reis en ervoor zorgen dat ze een zorgeloze vakantie hebben. Helemaal onderaan vind je ook een checklist die je kan downloaden en afdrukken.

Koeltas diabetes

TIP 1: Voorzie voldoende medicatie

Reizen en warme temperaturen kunnen een invloed hebben op je glycemie. Daarom is het belangrijk om voldoende medicatie mee te nemen op vakantie. De insuline of incretinemimetica die je meeneemt, dient koel bewaard te worden om een optimale werking te behouden. Gebruik een koeltas om de medicatie koel te houden. Vermijd hierbij rechtstreeks contact met een bevroren vrieselement, want bevroren insuline verliest zijn werking (een Frio koeltas kan je verkrijgen via onze webshop, shop.diabetes.be). Mensen die een insulinepomp gebruiken, nemen best insulinepennen mee als back-up. Zo kan je altijd insuline toedienen, moest er iets foutlopen met de pomp. Voorzie hiervoor een insulineschema.

TIP 2: Neem het nodige materiaal mee

Naast reserve medicatie is het ook belangrijk om voldoende naalden, lancetten, strips en sensoren mee te nemen, indien je hier gebruik van maakt. Als je een insulinepomp gebruikt, neem je best ook een reservepomp mee. Op vakantie zijn er verschillende factoren die een invloed kunnen hebben op je glycemie, zoals een verandering in dagritme, activiteiten en eetgewoontes. Het is dan ook aangeraden om je glycemie frequenter te meten. Daarnaast kunnen sensoren loskomen door het zwemmen of door het zweten. Het gebruik van een sensor patch, kan hier een oplossing toe bieden (een sensor protect patch kan je verkrijgen via onze webshop, shop.diabetes.be).

Tal van diabetesbenodigdheden vind je op onze webshop.

diabetes ID kaartje

TIP 3: Beschik over de juiste documenten

Neem voldoende voorschriften voor uw medicatie mee. Vraag aan uw arts om deze op papier mee te geven, want niet alle landen werken met elektronische voorschriften. Vraag aan je arts om er ook de stofnaam van je medicatie op te vermelden. De merknamen van medicatie kunnen verschillend zijn van land tot land, maar de stofnaam niet. Hou er rekening mee dat niet alle medicatie die in België beschikbaar is te verkrijgen is in andere landen.

Je kan bij de Diabetes Liga een IDkaartje aanvragen waarop in drie talen (Frans, Nederlands en Engels) vermeld staat wat men dient te doen bij een hypoglycemie. Je kan er ook op vermelden wie men dient te contacteren in nood en welke medicatie je neemt. Dit kaartje kan ook handig zijn om mee te nemen op vakantie. Indien je met het vliegtuig op vakantie gaat, dien je een security declaration attest in te laten vullen door je arts. Dit is een attest om aan te tonen dat je medicatie moet innemen/ inspuiten omwille van een medische aandoening. Eventueel kan je vragen aan je arts om erop te vermelden dat je medicatie en zelfcontrolemateriaal in je handbagage moet zitten. Voor bepaalde sensoren kan het nodig zijn om een document te hebben om vlot door de veiligheidscontrole te gaan. Het attest voor Freestyle Libre sensoren is te vinden op onze website.

Vliegtuig

TIP 4: Met het vliegtuig op reis

Vloeistoffen zijn enkel toegelaten in je handbagage. De inhoud van de vloeistoffen mag maximaal 100ml bedragen en alles moet in een doorschijnende zak van 1 liter zitten. Er kunnen hier uitzonderingen op zijn. Noodzakelijke medicatie kan in grotere hoeveelheden toegelaten worden. Medische apparaten zoals sensoren, meettoestellen, insulinepomp … zijn toegelaten, maar ze moeten ook in de handbagage zitten. Daarnaast moet er steeds een brief van de behandelende arts bij zitten die de noodzaak van het materiaal aangeeft.

Radiogolven en bluetooth zijn aan boord van het vliegtuig verboden omdat dit de werking van het vliegtuig kan verstoren. Schakel de bluetooth van je pomp tijdens de vlucht uit of zet hem op vliegtuigstand. Vergeet nadien het uur van je pomp niet aan te passen naar de lokale tijd. Schakel ook de bluetoothverbinding met je sensor uit. Indien het niet mogelijk is om de bluetooth van je insulinepomp of sensor uit te schakelen, is het mogelijk dat je de pomp of sensor dient te verwijderen. Je kan in het vliegtuig je glycemie controleren met een bloedglucosemeter. 

Sommige pompen en sensoren zijn niet geschikt om door de scanner te gaan. Raadpleeg daarom de gebruiksaanwijzing of de website van de fabrikant voor specifieke instructies. Als het niet is toegestaan om de pomp of sensor door de scanner te laten gaan, zorg er dan voor dat je een verklaring van de fabrikant bij de hand hebt om te tonen. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je de juiste zorg en behandeling ontvangt, zonder dat je apparatuur wordt beschadigd.

Eten vliegtuig diabetes

TIP 5: Wat moet er allemaal in mijn handbagage zitten? 

Het is belangrijk om in je handbagage al het nodige materiaal te voorzien om een hypoglycemie te voorkomen en te behandelen. Verdeel je medicatie en insuline na de veiligheidscontrole over de bagage van je reisgenoten. Zo voorkom je dat je zonder medicatie zit. Hou er rekening mee dat je vlucht vertraging kan hebben, dus voorzie voldoende eten om problemen te voorkomen. Voorzie snelle suikers in de vorm van druivensuiker of glucosegels. Vloeibare dranken zijn niet toegelaten voor de veiligheidscontrole. Na de controle kan je wel in de luchthaven een suikerrijke drank kopen. Daarnaast dien je de nodige documenten mee te nemen in je handbagage. Je diabetes ID-kaartje, je security declaration attest en indien je een sensor of pomp gebruikt: je attest van je sensor/pomp. De medicatie die je meeneemt op reis dient ook in de handbagage te zitten. Als er iets met jouw bagage gebeurt, heb je nog steeds je medicatie bij jou. Bij de bagage die je incheckt kan de temperatuur sterk verschillen doorheen de reis, dit kan invloed hebben op de werking van de insuline.

TIP 6: Wat kan je eten op het vliegtuig en op je bestemming? 

De tijdstippen waarop maaltijden aangeboden worden op de vliegtuigen, worden doorgaans meegedeeld door de luchtvaartmaatschappij of kunnen opgevraagd worden. Op die manier kan u de toediening van insuline plannen. Op lange vluchten kan het nodig zijn om zelf koolhydraatrijke snacks te voorzien.

Het eetpatroon verschilt van land tot land. Om je voor te bereiden kan je op voorhand al eens opzoeken wat de gewoonten zijn in het land van bestemming. Kijk vooral na wat de koolhydraatbronnen zijn die verwerkt worden in de typische gerechten. Diabetes zou je niet mogen tegenhouden om nieuwe voeding uit te proberen in het buitenland en ervan te genieten. Het is wel belangrijk om de gezonde basisprincipes steeds in je achterhoofd te houden.

TIP 7: Hou rekening met de verschillende tijdszones

Mogelijks is het uur van je vakantiebestemming verschillend met België. Dit kan een invloed hebben op je insulineschema. Bespreek dit zeker op voorhand met je behandelende arts, zodat je hier rekening mee kan houden. Indien je orale medicatie neemt, ondervind je weinig hinder als er een tijdsverschil is met je vakantiebestemming. Bespreek dit voor de zekerheid ook met je behandelende arts. 

TIP 8: Neem een reisverzekering

Kosten met betrekking tot diabetes worden niet altijd verzekerd. Hou hier rekening mee bij de keuze die je maakt voor het afsluiten van een reisverzekering. Kijk goed na wat er allemaal gedekt wordt en wat je nodig hebt.

TIP 9: Diabetes en warmte

Als je op reis gaat naar een warme bestemming, is het belangrijk om je voldoende in te smeren met zonnecrème. Bescherm en bedek je huid om zonnebrand te voorkomen. Draag een zonnebril, zet bij voorkeur iets op je hoofd en blijf zoveel mogelijk in de schaduw. Heb je last van neuropathie? Wees dan zeer voorzichtig en bescherm je voeten goed tegen de zon. Als je voeten gevoelloos zijn, voel je namelijk niet dat ze verbranden. Loop niet met blote voeten op het strand, maar draag steeds schoenen.

Doordat je op vakantie vaak minder actief bent, is de kans groter dat je last krijgt van hyperglycemie. Langs de andere kant zorgt de warmte ervoor dat je insuline sneller opgenomen wordt in je bloed. Hierdoor heb je sneller een hypo. Controleer dus regelmatig je bloedsuikerspiegel zodat je snel kan bijsturen. Zorg dat je meettoestel niet oververhit geraakt en hierdoor verkeerde resultaten geeft. 

Zon en diabetes

TIP 10: Diabetes en koude

Ga je op vakantie naar een plek waar het koud is? Hou er dan rekening mee dat de koude ervoor kan zorgen dat je insuline minder snel wordt opgenomen. De afwisseling tussen warme en koude omgevingen kunnen het risico op een hypoglycemie verhogen, wees hier alert op. Het is best om voldoende kleding te voorzien en te werken met laagjes. Een hypo kan gevaarlijk zijn in koude omstandigheden. Het vergroot namelijk het risico op onderkoeling omdat een hypo je lichaam tegenwerkt bij de poging om op te warmen. Controleer dus regelmatig je glycemie. Als je last hebt van neuropathie kan het zijn dat je niet voelt dat je voeten koud hebben. Bescherm daarom je voeten goed tegen de kou.

CHECKLIST VAKANTIES: IK GA OP REIS EN NEEM MEE

Download hieronder onze handige checklist met benodigdheden voor je vakanties met diabetes.

Download de checklist hier

Koud weer en diabetes