Hoe herken je suiker op het etiket?

Vrouw met groene jas en blauwe bloes die het etiket van een yoghurt leest

Hoewel suiker een zoete smaak heeft, zijn we ons niet altijd bewust van de producten waaraan het toegevoegd is. We weten allemaal dat er suiker zit in koekjes, yoghurt, chocolade, … maar soms zit de suiker ook ‘verborgen’. In dit artikel zetten we enkele tips op een rij om toegevoegde suikers te herkennen in de ingrediëntenlijst. 

Verborgen suikers?

Geloof het of niet, er zitten ook toegevoegde suikers in je kant-en-klare maaltijden, ketchup, slasauzen, sommige vleeswaren en broodsoorten. Suiker is lekker zoet (dat moeten we je niet meer vertellen). Fabrikanten gebruiken toegevoegde suikers vaak als zoetmaker voor hun producten. Daarnaast heeft suiker ook nog ander functies, zoals vulmiddel, conserveermiddel, gelvormer, structuurmiddel, stabilisator en kleurmiddel in voedingsproducten. Zo is suiker nodig om een goede structuur te geven aan je gebak. Maar ja, hoe herken je die nu op je ingrediëntenlijst? 

Suikerpotje met houten lepel

Tip 1: herken de synoniemen

Er bestaan heel wat synoniemen voor toegevoegde suikers. We zetten er enkele op een rij. 

  • Suiker = toegevoegde suiker
  • Fructosesiroop = toegevoegde suiker
  • Glucose-fructosestroop
  • Glucosestroop
  • Invertsuiker
  • Sucrose
  • Sacharose
  • Melasse

Tip 2: Download onze handige steekkaart 'Suikercheck'

Deze handige steekkaart bevat verschillende synoniemen van ‘toegevoegde suikers’ van A tot Z. Neem hem mee naar de winkel en herken de verborgen toegevoegde suikers in je eten en drinken. 

Download de steekkaart hier

Aardbei met kristalsuiker
Mango aardbeien sinaasappel samen en in de schemerzon

Tip 3: Wees je bewust van onverwachte 'suikerrijke' producten

Sommige producten lijken misschien gezond, maar misschien bevatten ze toch meer toegevoegde suikers dan je denkt. Enkele voorbeelden:

  • Ontbijtgranen
  • Zuivel, uitgezonderd natuur
  • Mueslirepen
  • Fruitsap (soms evenveel suiker als frisdrank)
  • Donker brood
  • Bewerkte vleeswaren
  • Kant-en-klare maaltijden, zoals lasagne
  • Pastasauzen

Kijktip: Wist je dat donkerder brood niet altijd beter is? Bekijk hier waarom.

Wil je gezonder eten en toegevoegde suikers beter herkennen? Een Week Gezonder is er om je op weg te helpen! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang extra tips en lekkere recepten.