Dia-Gusta: coquilles met linzen en pompoen
Coquilles: ze lijken moeilijk, maar eigenlijk zijn ze vrij simpel en altijd lekker! Vandaag tonen we een gemakkelijk recept voor coquilles met linzen en pompoen. Perfect als voorgerecht voor een speciale gelegenheid, zoals kerst of nieuwjaar.
Gezond eten is belangrijk voor iedereen, maar voor personen met diabetes is dat nog een tikkeltje belangrijker. Daarom zijn we in 2023 gestart met ons nieuw initiatief: ‘Dia-Gusta’. Elke week delen we een nieuw gezond, lekker en eenvoudig recept dat voor iedereen geschikt is, ook voor personen met diabetes.
Wil je liever het recept zien als filmpje? Klik dan hier!
Wat heb je nodig?
Het coquilles-seizoen loopt van 1 oktober tot 15 mei. Coquilles kan je rauw (als carpaccio), gekookt of gebakken in de pan eten. Vandaag gaan we voor de gebakken versie voor die krokante bite.
Op onderstaande afbeelding vind je alle ingrediënten die je nodig hebt!
De bereiding
- Was de linzen en breng ze aan de kook met een blaadje laurier. Kook 20 minuten en voeg dan zout toe. Kook nog eens 10 minuten tot ze gaar zijn. Giet ze af en laat ze afkoelen.
- Maak de flespompoen schoon. Snijd de helft van de pompoen in grove stukken voor de pompoensaus en doe ze in een pan.
- Voeg de kippenbouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat ongeveer 5-10 minuten sudderen tot zacht en gaar.
- Snijd in de tussentijd de rest van de pompoen in kleine blokjes, niet groter dan 1 x 1 cm. Snijd de ui in tweeën en dan in plakjes. Was de peterselie en hak ze fijn.
- Pureer de pompoen met de olijfolie en Parmezaanse kaas met een staafmixer of in een keukenmachine tot een gladde saus is ontstaan. Voeg eventueel een beetje kippenbouillon toe.
- Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de pompoenblokjes tot gaar en licht goudbruin. Bak in dezelfde pan de ui tot zacht en lichtbruin.
- Meng de linzen met de ui, pompoen, peterselie en kappertjes. Breng op smaak met zout, peper en citroensap.
- Verhit een koekenpan voor de coquilles tot heel heet. Voeg 1 eetlepel olijfolie toe en bak de coquilles tot goudbruin aan elke kant en net gaar. Dit duurt slechts 2-3 minuten als de pan goed heet is. Breng op smaak met zout en peper
- Verdeel de linzen over 4 kleine, platte borden in het midden. Doe 2 lepels pompoensaus bij de linzen en plaats een coquille op elke lepel saus. Serveer direct.
- Klaar en smullen maar!
Tip van de week
In verschillende supermarkten kan je voorgesneden flespompoen (of ook wel butternut) blokjes vinden. Heb je niet veel tijd? Ga dan voor deze optie!
Recept bewaren?
Wil je dit recept bewaren om in de toekomst nog eens te maken? Dan kan je onderstaande PDF downloaden.
Dit recept is afkomstig uit de keuken van de Diabetes Liga en is geschikt voor iedereen, ook mensen met diabetes.