Dia-Gusta: bloemkoolsalade met quinoa en zoete aardappel
Probeer deze smaakvolle bloemkoolsalade met quinoa en zoete aardappel! Een heerlijke en voedzame maaltijd met verse groenten en eiwitrijke quinoa. Lekker, gemakkelijk voor meal prep en gezond!
Gezond eten is belangrijk voor iedereen, maar voor personen met diabetes is dat nog een tikkeltje belangrijker. In Dia-Gusta delen we elke week een lekker en gezond recept, dat voor iedereen geschikt is. Inclusief koolhydraatportie in de voedingswaarde, die belangrijk is voor personen met diabetes.
Wat heb je nodig?
Op onderstaande afbeelding vind je alle ingrediënten die je nodig hebt!
De bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 °C en bedek een bakplaat met bakpapier.
- Als je nog geen quinoa hebt gekookt, doe dit dan volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Verdeel de kikkererwten, ui, bloemkool en zoete aardappel over de bakplaat. Besprenkel ze met olie en kruiden. Als je wilt, kun je dit mengen in een kom voor gemakkelijkere voorbereiding.
- Rooster alles gedurende 35 minuten, tot de zoete aardappel en bloemkool een beetje zacht zijn.
- Terwijl de groenten in de oven staan, maak je de tofudressing. Doe tofu, peterselie, dille, voedingsgist, zout, citroensap, knoflook en water in een blender. Mix tot een gladde dressing, voeg indien nodig meer water toe voor de gewenste consistentie.
- Als de groenten klaar zijn, leg dan wat spinazie in een kom en verdeel de geroosterde groenten erover. Voeg verse avocado en komkommer toe, en eventueel ingemaakte uien en extra dille. Besprenkel met de tofudressing.
- Klaar en smullen maar!
Tip van de week
Je kunt ingrediënten toevoegen en verwisselen naargelang het seizoen en jouw smaak. Kies bijvoorbeeld voor een ander type peulvrucht zoals linzen of kidneybonen, rijst in plaats van quinoa, rucola in plaats van spinazie, …
Maak je deze bloemkoolsalade op voorhand? Rooster de groenten en kook de quinoa vooraf. Bewaar de dressing apart. Schik de ingrediënten en besprenkel met dressing vlak voor je de maaltijd opdient.
Recept bewaren?
Wil je dit recept bewaren om in de toekomst nog eens te maken? Dan kan je onderstaande PDF downloaden.
Dit recept werd gemaakt in de keuken van de Diabetes Liga.