Dia-Gusta: Citroen cheesecake

Cheesecake citroen dia-gusta
Dia-Gusta Logo

Het is weer het einde van de maand, dus dat betekent: desserttijd! Vandaag tonen we je een lekker recept voor een cheesecake van citroen. Een citroen cheesecake dus! Een krokante bodem van havermout, een zuchtje kaneel en een toets van citroen. Dat kan niet anders dan lekker zijn!

Gezond eten is belangrijk voor iedereen, maar voor personen met diabetes is dat nog een tikkeltje belangrijker. Daarom zijn we in 2023 gestart met ons nieuw initiatief: ‘Dia-Gusta’. Elke week delen we een nieuw gezond, lekker en eenvoudig recept dat iedereen kan klaarmaken én dat diabetesproof is.

Wat heb je nodig?

Voor deze cheesecake gebruiken we 'kwark' of ook wel gekend als plattekaas. Wel kies je best de plattekaas met vanillesmaak en zonder toegevoegde suikers! Daarnaast heb je onder andere havermout, amandelmeel, boter en chiazaad nodig. En natuurlijk citroenen!

Op onderstaande afbeelding vind je alle ingrediënten die je nodig hebt!

Ingrediënten citroen cheesecake

De bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Laat ondertussen het chiazaad opzwellen in een kommetje met 4 eetlepels water. Tegelijkertijd kan je ook de boter smelten op een zacht vuur of in de microgolfoven.
  • Voeg de havermout, het amandelmeel, kaneel, zoetstof (en een snufje zout) bij elkaar en voeg ook de gesmolten boter en het chiazaad toe. 
  • Leg een bakpapier in een springvorm en giet het mengsel hierin. Druk goed aan en zet 15 minuten in de oven.
  • Rasp 1 citroen en pers ook het sap. Neem de plattekaas met vanillesmaak en roer de zeste van citroen hierdoor. 
  • Leg de 6 blaadjes gelatine in een diep bord of kommetje met koud water.
  • Warm ondertussen het citroensap op in een pannetje en voeg eventueel nog enkele eetlepels water toe.
  • Knijp de gelatine uit en voeg deze toe aan het opgewarmde citroensap. Zorg ervoor dat alles gesmolten is. Goed roeren is de boodschap!
  • Neem de pan van het vuur en laat even afkoelen.
  • Voeg daarna het gelatine- en citroensapmengsel toe aan het citroen- en plattekaasmengsel. Roer opnieuw goed door elkaar. 
  • Giet het mengsel ook in de springvorm en schud de vorm lichtjes zodat het mooi verdeeld is. 
  • Zet minimum 4 uur in de frigo of 1 uur in de diepvries.
  • Werk je cheesecake af met een of meerdere schijfjes citroen of wat amandelschilfers.
  • Klaar en smullen maar!
Voedingswaarde citroen cheesecake

Tip van de week

Vind je maar moeilijk plattekaas met vanillesmaak in de winkel? Dan kan je dit ook vervangen door de naturel smaak (zonder suikers) te mengen met het merg van een vanillestokje.

Ben je eerder geen fan van citroenen? Dan kan je ook limoenen of appelsienen gebruiken.

Recept bewaren?

Wil je dit recept bewaren om in de toekomst nog eens te maken? Dan kan je onderstaande PDF downloaden.

Recept bewaren

Dit recept komt uit de keuken van de Diabetes Liga en is een diabetesproof recept. 

 

Gezond eten: hoe doe je dat juist? En waar moet je op letten? Moet ik rauwe groenten eten? Of kan het ook anders? Wij willen jou helpen om gezonder te eten en daarom gaan we vanaf 5 juni samen de uitdaging aan met Een Week Gezonder.

7 dagen lang nemen we je mee op sleeptouw en laten we je proeven van al het lekkers dat gezond eten kan bieden. Van boodschappenlijstjes maken, je kasten opbouwen met gezonde producten, een gezond weekmenu opstellen, tot gezonde, heerlijke, verrassende recepten en getuigenissen van mensen die hun leefstijl volledig omkeerden.

Schrijf je nu in en ontvang wekelijkse updates, de twee online magazines, heel wat tips en zoveel meer!

ONTDEK ALLES OVER EEN WEEK GEZONDER HIER!

Campagnebeeld chocomelk een week gezonder 2023