Dia-Gusta: Een gezonde traybake
Een traybake, wat is dat? De traybake trend neemt stilletjesaan onze socialemediakanalen over en als de Diabetes Liga wilden we graag meesurfen op deze golf. Een traybake is eigenlijk een variatie op geroosterde groenten, maar het is wel een volwaardige en gezonde maaltijd. Vandaag maken we dan ook een traybake met pompoen, gnocchi en geitenkaas!
Gezond eten is belangrijk voor iedereen, maar voor personen met diabetes is dat nog een tikkeltje belangrijker. Daarom zijn we in 2023 gestart met ons nieuw initiatief: ‘Dia-Gusta’. Elke week delen we een nieuw gezond, lekker en eenvoudig recept dat iedereen kan klaarmaken én dat diabetesproof is.
Wat heb je nodig?
De term traybake komt van het Engelse ‘Baking tray’ of bakplaat. De reden waarom ze de twee woorden verwisseld hebben is nog niet helemaal duidelijk, maar ‘traybake’ is wel super trendy! We hebben dus onze oven en een bakplaat nodig. Super handig voor je vaatwas of voor handmatige afwassers.
Wat gooi je in je winkelmandje? We maken een vegetarische versie met pompoen, maar ook geitenkaas en gnocchi. Verder heb je ook nog olijfolie nodig!
Op onderstaande afbeelding vind je alle ingrediënten die je nodig hebt!
De bereiding
- Verwarm je oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Vervolgens gaan we de pompoenblokjes over de bakplaat verspreiden en meng het met twee eetlepels olijfolie.
- Schuif je bakplaat in de oven en bak de pompoenblokjes voor ongeveer 15 minuten.
- Als je wekker afgaat, haal dan de pompoenblokjes uit de oven en voeg de gnocchi toe.
- Meng zowel de blokjes als de gnocchi nog eens samen met de resterende olijfolie, of dus twee eetlepels.
- Breng op smaak met de pepermolen (en zout).
- Leg de lekkere geitenkaas met honing in het midden van je bakplaat en zet de bakplaat opnieuw 10 minuten in de oven.
- De wekker loopt na 10 minuten met de nodige decibellen af, dus haal de bakplaat uit de oven en meng alles nog eens goed door elkaar.
- Strooi er nog wat rucola en stukjes amandel op.
- Klaar en smullen maar!
Tip van de week
Je kan ook gewone geitenkaas zonder honing gebruiken bij dit gerecht. Stel dat je toch honing wil, dan kan je gewoon een lepeltje toevoegen.
Experimenteer ook gerust met andere verzadigende groenten, zoals zoete aardappel, knolselderij of pastinaak.
Recept bewaren?
Wil je dit recept bewaren om in de toekomst nog eens te maken? Dan kan je onderstaande PDF downloaden.
Dit recept komt uit de keuken van de Diabetes Liga en is een diabetesproof recept.
Gezond eten: hoe doe je dat juist? En waar moet je op letten? Moet ik rauwe groenten eten? Of kan het ook anders? Wij willen jou helpen om gezonder te eten en daarom gaan we vanaf 5 juni samen de uitdaging aan met Een Week Gezonder.
7 dagen lang nemen we je mee op sleeptouw en laten we je proeven van al het lekkers dat gezond eten kan bieden. Van boodschappenlijstjes maken, je kasten opbouwen met gezonde producten, een gezond weekmenu opstellen, tot gezonde, heerlijke, verrassende recepten en getuigenissen van mensen die hun leefstijl volledig omkeerden.
Schrijf je nu in en ontvang wekelijkse updates, de twee online magazines, heel wat tips en zoveel meer!