Dia-Gusta: Gezonde yoghurtcake
Een cake zonder boter? Wat zeg jij nu? Het is waar, voor een lekkere cake heb je niet altijd boter nodig. Integendeel! Het is zo dat je yoghurt kan gebruiken om een gezonde cake te maken. Daarom maken we vandaag een lekkere en snelle yoghurtcake zonder boter.
Gezond eten is belangrijk voor iedereen, maar voor personen met diabetes is dat nog een tikkeltje belangrijker. Daarom zijn we in 2023 gestart met ons nieuw initiatief: ‘Dia-Gusta’. Elke week delen we een nieuw gezond, lekker en eenvoudig recept dat iedereen kan klaarmaken én dat diabetesproof is.
Wat heb je nodig?
Vergeet de boter en vergeet de klassieke kristalsuiker. Voor dit recept gebruiken we halfvolle Griekse yoghurt, sinaasappels, cranberries (veenbessen), arachideolie en Zusto.
Zusto is een suikervervanger van Belgische makelij met 75% minder calorieën én je moet je recept niet aanpassen. 1 gram 'normale' kristalsuiker is hetzelfde als 1 gram Zusto, en dat zonder smaakverschil.
Op onderstaande afbeelding vind je alle ingrediënten die je nodig hebt voor onze yoghurtcake!
De bereiding
Het recept van vandaag bestaat uit drie delen: de yoghurtcake, de cranberrycompote en de vanillecrème. Iets meer werk dan normaal, maar het is nog steeds gemakkelijk en snel te maken.
- Verhit de oven voor op 180°C en vet ondertussen een rechthoekige cakevorm in met olie en bakpapier.
- Meng de Zusto met de bloem en het bakpoeder.
- Meng de eieren, olie, yoghurt en sinaasappelzest in een beker.
- Meng het yoghurtmengsel met de droge ingrediënten, maar niet te lang en niet te hard!
- Giet het mengsel in de cakevorm en bak de cake ongeveer 45-50 minuten.
- Neem ondertussen je favoriete steelpan en giet het sinaasappelsap erin.
- Doe er ook nog de zeste, steranijs en Zusto bij en breng aan de kook. Zorg dat de Zusto goed oplost in het mengsel.
- Voeg de cranberries toe, breng alles opnieuw aan de kook en laat ongeveer 5 minuten sudderen bij verse cranberries en 8 minuten bij diepvries cranberries.
- Giet de cranberries in een kommetje en zet ze in de frigo om af te koelen.
- De volgende stap is het maken van de vanillecrème. Als eerste gaan we de vanillestokjes halveren in de lengte. Schraap de zaadjes eruit.
- Meng de vanillezaadjes met de Zusto en de Griekse yoghurt. Zet het daarna ook in de frigo.
- Als je wekker afloopt kan je met een vork, mesje of spies eens prikken in de cake. Komt het er schoon uit? Dan is je cake gaar.
- Haal de cake uit de oven en laat 10 minuten afkoelen in de vorm. Neem ze daarna voorzichtig uit de vorm en laat verder afkoelen.
- Serveer je bordjes met een portie cranberrycompote, vanillecrème en sinaasappelcake. Pistachenootjes erbij en finito.
- Klaar en smullen maar!
Wil je het recept liever bekijken? Dat kan!
Bekijk nu hoe onze chef James deze gezonde yoghurtcake met cranberry en sinaasappel klaarmaakt. Klik op de video rechts!
Tip van de week
Zusto moet altijd eerst goed met bloem gemengd worden en niet met vet zoals boter of olie. Zo voorkom je dat de Zusto gaat klonteren.
Je kan ook andere suikervervangers gebruiken, maar zorg ervoor dat ze hittebestendig zijn en een zoetkracht van 1:1 hebben, zoals Zusto.
Recept bewaren?
Wil je dit recept bewaren om in de toekomst nog eens te maken? Dan kan je onderstaande PDF downloaden.
Dit recept komt uit de keuken van de Diabetes Liga en is een diabetesproof recept.
Gezond eten: hoe doe je dat juist? En waar moet je op letten? Moet ik rauwe groenten eten? Of kan het ook anders? Wij willen jou helpen om gezonder te eten en daarom gaan we vanaf 5 juni samen de uitdaging aan met Een Week Gezonder.
7 dagen lang nemen we je mee op sleeptouw en laten we je proeven van al het lekkers dat gezond eten kan bieden. Van boodschappenlijstjes maken, je kasten opbouwen met gezonde producten, een gezond weekmenu opstellen, tot gezonde, heerlijke, verrassende recepten en getuigenissen van mensen die hun leefstijl volledig omkeerden.
Schrijf je nu in en ontvang wekelijkse updates, de twee online magazines, heel wat tips en zoveel meer!