Dia-Gusta: Lasagne met pompoen

Lasagne met basilicum
Dia-Gusta Logo

Ben je op zoek naar een heerlijke en verrassende draai aan het klassieke lasagnerecept? Geef je lasagne een gezonde twist met pompoenvellen! Bijna klassiek, maar hierdoor zitten er meer groenten in. Scrol verder voor het volledige recept!

Gezond eten is belangrijk voor iedereen, maar voor personen met diabetes is dat nog een tikkeltje belangrijker. In Dia-Gusta delen we elke week een lekker en gezond recept, dat voor iedereen geschikt is. Inclusief koolhydraatportie in de voedingswaarde, die belangrijk is voor personen met diabetes.

Wat heb je nodig?

Op onderstaande afbeelding vind je alle ingrediënten die je nodig hebt!

Ingrediënten lasagne met pompoenvellen

De bereiding: tomatensaus en gehakt

  • Zet een ruime kookpot op een matig vuur. Giet er een scheutje olijfolie in.
  • Bak het gehakt en de linzen in de hete olijfolie. Roer regelmatig om.
  • Pel de uien en snipper ze fijn. Plet de look tot pulp.
  • Voeg de uien en de look toe aan het gehakt met de linzen en laat ze meestoven.
  • Schil de wortels en snij het topje en het kontje eraf. Snij de groente in heel fijne stukjes (brunoise). Doe hetzelfde met de courgette, al hoef je deze groente niet te schillen. Doe ze bij in de kookpot.
  • Maak de paddenstoelen schoon met een droog borsteltje. Snij ze in grove stukken. Doe ze ook in de kookpot.
  • Laat het gehakt en de groenten verder stoven, op een zacht vuur.
  • Snipper de verse oregano en de blaadjes basilicum fijn en laat ze meestoven.
  • Strooi de gedroogde Provençaalse kruiden bij het gehakt en de groenten. Roer alles goed om.
  • Voeg ten slotte de tomatenpulp (of passata) toe en laat de saus nog 10 minuten sudderen op een zacht vuurtje. Proef en kruid de saus met wat peper van de molen en eventueel wat zout.

De bereiding: bloemkool-kaassaus

  • Snijd de bloemkool in roosjes en stoom of kook de bloemkool gaar.
  • Giet de bloemkool af en mix deze samen met de melk in een kookpot. Zet de pot op het vuur en verwarm de witte saus. Giet eventueel meer of minder melk bij de saus tot je de gewenste dikte hebt.
  • Haal de pot van het vuur en meng de helft van de gemalen kaas door de saus. Kruid de saus naar smaak met peper, zout en muskaatnoot.

Bereiding: de afwerking

  • Verwarm de oven voor op 180°.
  • Giet een dun laagje kaassaus op de bodem van de ovenschotel. Leg daarop een eerste laag van de droge lasagnevellen. Schik ze als dakpannen, maar let erop dat de vellen elkaar niet te veel overlappen. Zo vermijd je te dikke lagen pastadeeg.
  • Schep er de eerste laag tomatensaus met gehakt bovenop (een cm dik) en strijk ze egaal uit over het hele oppervlak van de schotel.
  • Schik hierbovenop een tweede laag met pompoenvellen. Vervolgens tomatensaus met gehakt, lasagnevellen, afwisselend met pompoenvellen. Bouw de lasagne verder op tot de ovenschaal net niet gevuld is. Zorg ervoor dat bovenaan een laagje van de tomatensaus ligt.

  • Schenk nu de rest van de kaassaus in de schotel en verdeel ze egaal over de hele oppervlakte van de schotel. Strooi de rest van de gemalen kaas er overheen.
  • Bak de lasagne gedurende 30 minuten in een oven van 180°.
  • Smakelijk!

Recept bewaren?

Wil je dit recept bewaren om in de toekomst nog eens te maken? Dan kan je onderstaande PDF downloaden.

RECEPT BEWAREN

Dit recept is afkomstig uit de keuken van de Diabetes Liga (chef James Doering) en is geschikt voor iedereen, ook mensen met diabetes.

Voedingswaarde lasagne met pompoen

Met dank aan

atag def