Dia-Gusta: Marokkaanse tajine met kikkererwten
Kook jij vaak met peulvruchten? En wist je dat ze heel lekker, gezond en goedkoop zijn? Deze week organiseert het Vlaams Instituut voor Gezond Leven de Week van de Peulvrucht. Daarom maakt onze chef James vandaag een recept voor een smaakvolle Marokkaanse tajine met paprika, tomaat en je hebt het goed geraden, kikkererwten!
Gezond eten is belangrijk voor iedereen, maar voor personen met diabetes is dat nog een tikkeltje belangrijker. Daarom zijn we in 2023 gestart met ons nieuw initiatief: ‘Dia-Gusta’. Elke week delen we een nieuw gezond, lekker en eenvoudig recept dat iedereen kan klaarmaken én dat diabetesproof is.
Wat heb je nodig?
Het zal je niet verbazen, maar voor deze tajine hebben we kikkererwten nodig! Verder mag je komijnpoeder, korianderpoeder, kaneelpoeder uit de kast halen en paprika, pompoen en wortel uit de frigo.
Alle ingrediënten die je nodig hebt, vind je op onderstaande foto!
Volg ons op YouTube!
Wil je het recept van deze week liever eens niet lezen, maar wel bekijken? We hebben goed nieuws want voor het eerst hebben we ook een filmpje!
Klik op onderstaande video en bekijk hoe onze chef James het recept stap voor stap klaarmaakt. Vergeet je ook niet te abonneren op ons kanaal om toekomstige filmpjes niet te missen!
De bereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- We gaan heel wat snijwerk verrichten dus snijd de rode en gele paprika als eerste in stukken van 4 centimeter.
- Snijd ook de ui in partjes en schil dan de pompoen en snijd in kleine stukjes van 2 centimeter.
- Snijd vervolgens de wortelen in plakjes van 1 centimeter en halveer de abrikozen.
- Roer de olie, kaneel, komijn en koriander in een klein schaaltje.
- Doe alle groenten in een ovenschotel en wrijf het olie- en kruidenmengsel goed in.
- Bestrooi met peper (en zout).
- Schud de schotel zodat alle ingrediënten op één laag liggen.
- Rooster de groenten in de oven voor ongeveer 25 minuten, tot gaar en lichtbruin. Roer ook af en toe om tijdens het roosteren.
- Voeg de tomaten, 150 tot 200 ml bouillon, abrikozen en kikkererwten toe.
- Roer goed en zet de ovenplaat opnieuw 15 minuten in de oven.
- Serveer met de verse koriander.
- Klaar en smullen maar!
Tip van de week
Dit recept is eigenlijk nog lekkerder de volgende dag. Steek het in een potje, neem het mee naar je werk en geniet er nog eens van!
Serveer ook met volkoren-couscous, bulghur of gepofte aardappel voor een volwaardige maaltijd.
Recept bewaren?
Wil je dit recept bewaren om in de toekomst nog eens te maken? Dan kan je onderstaande PDF downloaden.
Dit recept komt uit de keuken van onze kookworkshops van de Diabetes Liga!
Wil je ook eens deelnemen aan onze workshops? Of wil je meer informatie? Klik dan op onderstaande knop!