Dia-Gusta: Panna cotta met amandel en rood fruit
Het is de laatste week van de maand en dan deelt Diabetes Liga ook graag iets zoets uit. Het laatste recept van de maand zal daarom telkens bestaan uit een gezond dessertje. We maken vandaag dan ook een klassieke panna cotta met amandeldrink (verrijkt met vitamine B12 en B2) en rood fruit. Super lekker en niet moeilijk!
Gezond eten is belangrijk voor iedereen, maar voor personen met diabetes is dat nog een tikkeltje belangrijker. Daarom zijn we in 2023 gestart met ons nieuw initiatief: ‘Dia-Gusta’. Elke week delen we een nieuw gezond, lekker en eenvoudig recept dat iedereen kan klaarmaken én dat diabetesproof is.
Wat heb je nodig?
Voor dit dessert heb je relatief weinig ingrediënten nodig en de meeste kan je ook in elke supermarkt vinden. Vloeibare zoetstof is ook over het algemeen in elke supermarkt verkrijgbaar.
Op de afbeelding hieronder vind je alle ingrediënten die je nodig hebt!
DE BEREIDING
- Neem een kommetje koud water en week de 4 gelatineblaadjes minimum 5 minuten.
- Snij het vanillestokje in de lengte en schraap het binnenste eruit.
- Breng 500ml ongezoete amandeldrink, het vanillestokje, het uitgeschraapte van het vanillestokje en de vloeibare zoetstof samen en verwarm het mengsel in een steelpannetje. Het mag niet koken.
- Haal het vanillestokje eruit.
- Haal ook de geweekte gelatineblaadjes uit het kommetje, knijp goed uit en voeg ze dan toe aan het steelpannetje. Geef de gelatine een paar minuten om op te lossen.
- Schenk het mengsel in glaasjes of potjes en laat in de frigo opstijven. Laat wel nog wat over om straks de chocolade mee te smelten.
- Neem 40ml ongezoete amandeldrink, warm het op en meng deze samen met de chocolade tot één geheel.
- Neem de panna cotta uit de frigo en schenk de chocoladesaus erbovenop. Leg er wat rood fruit op als finishing touch.
- Klaar en smullen maar!
Tip van de week
Amandeldrink bevat, net zoals andere drinks op basis van noten of granen, weinig eiwitten. Het is dan ook geen volwaardige vervanger van 'echte' melk. Neem je uit andere voedingsmiddelen voldoende (en volwaardige) eiwitten op, dan is dit natuurlijk minder een probleem.
Amandeldrink bevat van nature geen calcium. Geef dan ook steeds de voorkeur aan de versie verrijkt met calcium en vitamine B12 en B2.
Recept bewaren?
Wil je dit recept bewaren om in de toekomst nog eens te maken? Download dan onderstaande PDF!
Dit recept komt uit de keuken van onze Nederlandse collega’s: https://www.diabetesfonds.nl/recepten/amandel-panna-cotta