Dia-Gusta: ratatouille
Ken jij de klassieker ratatouille? Naast een leuke film is het ook een heerlijk gerecht. Een smaakvolle en kleurrijke groenteschotel met aubergine, courgette, paprika, ui en tomaten. Vandaag tonen we je een recept om vingers af te likken.
Gezond eten is belangrijk voor iedereen, maar voor personen met diabetes is dat nog een tikkeltje belangrijker. Daarom zijn we in 2023 gestart met ons nieuw initiatief: ‘Dia-Gusta’. Elke week delen we een nieuw gezond, lekker en eenvoudig recept waar iedereen van kan genieten én dat diabetesproof is.
Wat heb je nodig?
Voor dit recept hebben we heel wat groenten nodig en je staat iets langer in de koken. Ideaal om in het weekend iets nieuws uit te proberen.
Op onderstaande afbeelding vind je alle ingrediënten die je nodig hebt!
De bereiding
- Verwarm de oven voor op 190°C. Vet de ovenschaal in met 1 eetlepel olijfolie
- Verhit 1 eetlepel olijfolie in een kookpot en stoof een halve ui en de knoflook aan tot de ui glazig is.
- Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree en Provençaalse kruiden toe en laat 10 minuten sudderen op een matig vuur met deksel. Kruid met peper (en zout).
- Vul de bodem van de ovenschaal met tomatensaus. Leg de aubergineschijfjes, paprikareepjes, courgetteschijfjes en ui afwisselend tegen elkaar in de ovenschaal. Overgiet de groenten met de overige tomatensaus.
- Plaats de ovenschaal afgedekt met aluminiumfolie 40 minuten in de oven. Haal de aluminiumfolie van de ovenschaal en plaats nog eens 20 minuten in de oven.
- Werk af met enkele basilicumblaadjes.
- Klaar en smullen maar!
Tip van de week
Eet de ratatouille als vegetarische hoofdschotel of combineer met een lekker stukje mager vlees en enkele krielaardappelen. Ratatouille kan ook koud gegeten worden bij een snede volkorenbrood.
Recept bewaren?
Wil je dit recept bewaren om in de toekomst nog eens te maken? Dan kan je onderstaande PDF downloaden.
Dit recept komt uit de keuken van de Diabetes Liga en is geschikt voor mensen met diabetes.
Schrijf je nu in voor de tweede editie van Een Week Gezonder! In 2024 gaan we weer samen een week gezonder eten en leven. Schrijf je nu in en ontvang de maandelijkse nieuwsbrief, de twee online magazines, heel wat tips en zoveel meer!
ONTDEK ALLES OVER EEN WEEK GEZONDER HIER!
Gezond eten: hoe doe je dat juist? En waar moet je op letten? Moet ik rauwe groenten eten? Of kan het ook anders? Wij willen jou helpen om gezonder te eten en daarom gaan we samen de uitdaging aan met Een Week Gezonder.
7 dagen lang nemen we je mee op sleeptouw en laten we je proeven van al het lekkers dat gezond eten kan bieden. Van boodschappenlijstjes maken, je kasten opbouwen met gezonde producten, een gezond weekmenu opstellen, tot gezonde, heerlijke, verrassende recepten en getuigenissen van mensen die hun leefstijl volledig omkeerden.