Dia-Gusta: Spaghetti alla puttanesca
Spaghetti, het is eigenlijk altijd lekker. Spaghetti kan je voor zoveel meer dan enkel spaghetti bolognese gebruiken. Zo is er het klassieke Italiaanse gerecht: spaghetti puttanesca. Een heerlijke, zoute tomatensaus, gemaakt met basis ingrediënten die zeker in je kast staan. Ansjovis, look, olijven en kappertjes. Dit is een droom van een recept!
Gezond eten is belangrijk voor iedereen, maar voor personen met diabetes is dat nog een tikkeltje belangrijker. Daarom zijn we in 2023 gestart met ons nieuw initiatief: ‘Dia-Gusta’. Elke week delen we een nieuw gezond, lekker en eenvoudig recept dat iedereen kan klaarmaken én dat diabetesproof is.
Wat heb je nodig?
Het recept van een spaghetti alla puttanesca is erg afhankelijk van regio tot regio in Italië. Zo maken ze dit recept in Napels zonder de ansjovis (tot opluchting van velen). In dit recept dagen we onze smaakpapillen uit en gaan we voor het volledige recept. Ansjovis, Spaanse peper, heel wat teentjes look, zwarte olijven en kappertjes. Een rijke en hartige saus zorgt voor een bom van smaak.
Op onderstaande afbeelding vind je alle ingrediënten die je nodig hebt!
De bereiding
- Zet je bakpan op een matig tot heet vuur en laat goed opwarmen. Voeg 4 eetlepels van de ansjovisolie toe en vervolgens de look en rode peper. Bak 2 minuten.
- Voeg de ansjovis, olijven, kappertjes, kerstomaten en witte wijn toe en roer alles goed door elkaar. Kook opnieuw 5 minuten.
- Voeg de gepelde tomaten uit blik toe en laat de saus 10 minuten sudderen.
- Kook de spaghetti volgens de instructies op de verpakking.
- Bewaar 1 kopje van het kookvocht van de pasta voor later. Giet de pasta af.
- Meng de pasta met de saus en het kookvocht van de pasta, indien nodig.
- Meng de basilicum erdoor.
- Klaar en smullen maar!
Tip van de week
Zoals eerder gezegd is het recept regio-afhankelijk in Italië. Zoek dus zeker eens de verschillende varianten op en vind jouw ideale versie. Zo zijn er ook recepten met oregano of zonder kappertjes en olijven. Pas het recept aan naar jouw smaak!
Recept bewaren?
Wil je dit recept bewaren om in de toekomst nog eens te maken? Dan kan je onderstaande PDF downloaden.
Dit recept werd gemaakt in de keuken van de Diabetes Liga door de hand van diëtist, diabeteseducator en voedingsdeskundige James Doering.
Gezond eten: hoe doe je dat juist? En waar moet je op letten? Moet ik rauwe groenten eten? Of kan het ook anders? Wij willen jou helpen om gezonder te eten en daarom gaan we samen de uitdaging aan met Een Week Gezonder.
7 dagen lang nemen we je mee op sleeptouw en laten we je proeven van al het lekkers dat gezond eten kan bieden. Van boodschappenlijstjes maken, je kasten opbouwen met gezonde producten, een gezond weekmenu opstellen, tot gezonde, heerlijke, verrassende recepten en getuigenissen van mensen die hun leefstijl volledig omkeerden.
Schrijf je nu in voor de editie van 2024 en ontvang wekelijkse updates, de twee online magazines, heel wat tips en zoveel meer!