Dia-Gusta: Vietnamese noedelsoep (Pho) met kip
Een kommetje noedels, zachte stukjes kip, knapperige sojascheuten en warme, hartige bouillon. Zo omschrijven we het recept van vandaag. We duiken in de wereld van de Aziatische keuken en transporteren onszelf rechtstreeks naar Vietnam met de populaire noedelsoep, Pho.
Gezond eten is belangrijk voor iedereen, maar voor personen met diabetes is dat nog een tikkeltje belangrijker. Daarom zijn we in 2023 gestart met ons nieuw initiatief: ‘Dia-Gusta’. Elke week delen we een nieuw gezond, lekker en eenvoudig recept dat iedereen kan klaarmaken én dat diabetesproof is.
Wat heb je nodig?
Pho (uitgesproken als een korte feuh) is een aromatische maaltijdsoep uit Vietnam. De noedelsoep is uitzonderlijk populair en dat komt vooral door de smaak van de complexe bouillon. De bouillon is namelijk hartig en vlezig, maar toch ook fris en licht. Een echt smaakbommetje dus.
De meest bekende versie van Pho wordt gemaakt met dunne sneetjes ossenhaas, maar vandaag gaan we voor de versie met kip, of ook wel Pho Gá genoemd. Neem je vijfkruidenpoeder al bij de hand, want die zal je nodig hebben!
Op onderstaande afbeelding vind je alle ingrediënten die je nodig hebt!
De bereiding
- Breng per persoon 600 ml water aan de kook in een kookpot. Voor vier personen heb je dus 2,4 liter water nodig. Voeg het bouillonblokje toe aan het water.
- Dan gaan we aan de slag met de gember en knoflook. Rasp de gember en pers de knoflook. Vervolgens mag je de gember, knoflook en het Chinees vijfkruidenpoeder toevoegen aan de bouillon.
- Leg ook de kippenfilets in de kookpot en pocheer ze 12 minuten.
- Bij de volgende stap gaan we de rode ui halveren en in fijne ringen snijden. Snijd ook de chilipeper in fijne ringen.
- Pers de limoen en bewaar het sap voor straks.
Pluk het gewenste aantal blaadjes koriander en bewaar voor later.
- Schep de kippenfilets uit de bouillon en leg ze even opzij om af te koelen.
- Neem de rijstnoedels uit de kast of uit je winkelmandje en voeg ze toe aan de bouillon. Laat alles nog ongeveer 3 minuutjes koken.
- Scheur de afgekoelde kippenfilets in reepjes en leg ze daarna terug in de bouillon om kort op te warmen.
- Breng de bouillon nog op smaak met 4 eetlepels vissaus en het sap van de limoen.
- Als je na het proeven nog wat extra smaak wil, kruid dan met wat peper (en zout).
- Giet de bouillon in kommetjes en leg de noedels erin. Dresseer dan ook nog met de rode ui, rode chilipeper, korianderblaadjes en sojascheuten.
- Klaar en smullen maar!
Tip van de week
Wil je nog een intensere smaak? Laat het vijfkruidenpoeder dan in je kast staan en ga voor een authentieke smaak met korianderzaad, kaneelstokjes, kardemompeulen, steranijs en kruidnagel. Voeg de kruiden toe aan de bouillon. Hoe lang je de bouillon laat pruttelen, hoe intenser de smaak zal zijn!
Heb je het liever wat minder pikant? Verwijder dan de zaadjes van de chilipeper. Je kan de chilipeper sneller kuisen door hem tussen je handen te rollen. Zo maak je de zaadjes los en kan je ze gemakkelijk verwijderen.
Recept bewaren?
Wil je dit recept bewaren om in de toekomst nog eens te maken? Dan kan je onderstaande PDF downloaden.
Dit recept komt uit de keuken van 15gram, maar is vertaald en aangepast naar een diabetesproof versie door de Diabetes Liga.