Hinde met pompoengratin en wijnsaus
4
60 minuten
Ingrediënten
- 300 g aardappelen
- 4 hindesteaks (diepvries of vers)
- 2 dl light room (5% vetgehalte)
- 1 dl halfvolle melk
- 300 g pompoen
- 300 g knolselder
- 4 sjalotten
- 1 blik druiven zonder pitten (425 g)
- 5 takjes tijm (vers)
- 1 mespunt nootmuskaat
- 1 teentje knoflook
- 2 eetlepels vloeibare margarine
- 4 eetlepels rode wijn
- Peper (en zout)
Voorbereiding (ontdooitijd + 25 min.)
- Laat de hindesteaks oppervlakkig ontdooien (indien uit diepvries).
- Pers het knoflookteentje en snipper de sjalotten fijn. Rits de tijm van de takjes.
- Schil de pompoen, de aardappelen en de knolselder en snij in heel fijne plakjes van 2 mm. Schik in laagjes in een ovenschaal.
Bereiding (15 min. + 1 u. in de oven)
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Meng 1 dl room met de melk, de geperste knoflook, de nootmuskaat, peper (en zout). Giet over de groente- en aardappelschijfjes en voeg eventueel nog wat melk toe zodat de gratin bijna onder staat. Bak 1 uur in de voorverwarmde oven.
- Verhit na 40 minuten 1 eetlepel margarine in een kookpot en stoof de fijngesnipperde sjalotten 2 minuten.
- Voeg 1/3 van de druiven samen met het sap, de wijn en de tijm toe. Laat 5 minuten koken, mix en giet door een fijne zeef. Giet de saus weer in de kookpot.
- Doe er de rest van de druiven en 1 dl room bij. Kruid met peper (en zout), en laat nog even opwarmen.
- Verhit 1 eetlepel margarine in een antikleefpan en bak de hindesteaks 2 minuten aan elke kant. Zet het vuur zachter en laat nog 5 à 7 minuten verder garen, afhankelijk van de dikte (het vlees moet nog rosé zijn). Kruid met peper (en zout).
Voedingswaarde per persoon
- Energie (Kcal) 472
- Vetten (G) 17
- Eiwitten (G) 37
- Koolhydraten (G) 37
- Koolhydraatporties 3
Dit recept is afkomstig van COLRUYT.BE/LEKKERKOKEN, aangepast door de Diabetes Liga.
Schrijf je in voor onze maandelijkse gratis nieuwsbrief, dan ontvang je het recept van de maand telkens in je mailbox!