Hinde met pompoengratin en wijnsaus

Hinde
4
60 minuten

Ingrediënten

  • 300 g aardappelen
  • 4 hindesteaks (diepvries of vers)
  • 2 dl light room (5% vetgehalte)
  • 1 dl halfvolle melk
  • 300 g pompoen
  • 300 g knolselder
  • 4 sjalotten
  • 1 blik druiven zonder pitten (425 g)
  • 5 takjes tijm (vers)
  • 1 mespunt nootmuskaat
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • 4 eetlepels rode wijn
  • Peper (en zout)

Voorbereiding (ontdooitijd + 25 min.)

  • Laat de hindesteaks oppervlakkig ontdooien (indien uit diepvries).
  • Pers het knoflookteentje en snipper de sjalotten fijn. Rits de tijm van de takjes.
  • Schil de pompoen, de aardappelen en de knolselder en snij in heel fijne plakjes van 2 mm. Schik in laagjes in een ovenschaal.

Bereiding (15 min. + 1 u. in de oven)

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Meng 1 dl room met de melk, de geperste knoflook, de nootmuskaat, peper (en zout). Giet over de groente- en aardappelschijfjes en voeg eventueel nog wat melk toe zodat de gratin bijna onder staat. Bak 1 uur in de voorverwarmde oven.
  • Verhit na 40 minuten 1 eetlepel margarine in een kookpot en stoof de fijngesnipperde sjalotten 2 minuten.
  • Voeg 1/3 van de druiven samen met het sap, de wijn en de tijm toe. Laat 5 minuten koken, mix en giet door een fijne zeef. Giet de saus weer in de kookpot.
  • Doe er de rest van de druiven en 1 dl room bij. Kruid met peper (en zout), en laat nog even opwarmen.
  • Verhit 1 eetlepel margarine in een antikleefpan en bak de hindesteaks 2 minuten aan elke kant. Zet het vuur zachter en laat nog 5 à 7 minuten verder garen, afhankelijk van de dikte (het vlees moet nog rosé zijn). Kruid met peper (en zout).

Voedingswaarde per persoon

  • Energie (Kcal) 472
  • Vetten (G) 17
  • Eiwitten (G) 37
  • Koolhydraten (G) 37
  • Koolhydraatporties 3

Dit recept is afkomstig van COLRUYT.BE/LEKKERKOKEN, aangepast door de Diabetes Liga.

Schrijf je in voor onze maandelijkse gratis nieuwsbrief, dan ontvang je het recept van de maand telkens in je mailbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief