Neem deel aan onderzoek!

Onderzoek kan niet tot stand komen zonder proefpersonen. Dankzij de ontelbare vrijwilligers hebben we nu de medicijnen en hulpmiddelen die vroeger niet bestonden. Wil je ook graag je steentje bijdragen? Er zijn verschillende initiatieven die het eenvoudiger maken om je te registreren voor onderzoek of die een overzicht bieden van verschillende onderzoeken. Kreeg je recent de diagnose diabetes type 1 en wil je deelnemen aan onderzoek? Verlies geen tijd, maar bespreek dit snel met je behandelend team.

curewiki

Er zijn twee onafhankelijke platformen in België actief die wetenschappelijke studies dichter bij proefpersonen willen brengen. Via curewiki.health kunnen geïnteresseerde kandidaten een eigen account aanmaken en worden ze verwittigd wanneer ze in aanmerking komen voor een (nieuwe) klinische studie. Via clinicaltrial.be kan je via verschillende zoekcriteria op zoek gaan naar klinische studies waarvoor je in aanmerking kunt komen.

Curewiki.health is een gratis platform waarop iedereen klinische trials, die plaatsvinden in België en Nederland, kan vinden. Om je te registreren vragen zij naar bepaalde persoonlijke en medische gegevens, om zo op basis van je profiel klinische onderzoeken voor te stellen die bij je profiel passen. Klik hier door voor meer informatie of neem een kijkje op www.curewiki.health/nl.

Bij Clinicaltrial.be kan je op basis van enkele zoekcriteria (o.a. aandoening, fase studie en land waarin de studie plaatsvindt) een overzicht terugvinden van lopende studies. Bij elke studie staat heel duidelijk de looptijd vermeld en je kan gemakkelijk filteren op studies die momenteel recruteren. Meer informatie via www.clinicaltrial.be.

Meer informatie over wat klinisch onderzoek juist inhoudt kan je via volgend artikel terugvinden. Op www.klinischeproeven.be kan je ook een overzicht terugvinden van verschillende klinische proeven.

Onderzoek diabetes type 1

onderzoek

Er gebeurt heel wat onderzoek in België naar diabetes type 1. Personen bij wie (zeer) recent diabetes type 1 is vastgesteld kunnen vaak deelnemen aan studies die manieren onderzoeken om de verdere ontwikkeling van diabetes type 1 een halt toe te roepen. Heb je interesse? Bespreek dit dan zeker (zo snel mogelijk na diagnose van diabetes type 1) met je behandelend team!

Het BDR (Belgisch Diabetes Register) verzamelt naast gegevens bij personen die diabetes ontwikkelen onder de leeftijd van 40 jaar ook gegevens van personen die daartoe het risico dragen. Ouders, broers, zussen of kinderen jonger dan 40 jaar van een persoon met diabetes type 1 kunnen via het BDR een risicobepaling op diabetes type 1 laten uitvoeren. Dit gebeurt door 4 bloedafnames, telkens met één jaar tussen.

Naast het BDR is ook het onderzoeksconsortium Innodia in België actief op zoek naar een oplossing voor het voorkomen en de genezing van diabetes type 1.