Covid-19 en diabetes
Gezondheidsrisico’s bij een COVID-19 besmetting voor personen met diabetes
Verklaring betreffende personen met diabetes en het gezondheidsrisico bij een Covid-19 besmetting, gebaseerd op de Sciensano-website en de expert-opinie van de Diabetes Liga.
Personen met diabetes hebben evenveel kans op een Covid-19 besmetting als mensen zonder diabetes. Gezonde personen met diabetes type 1 kunnen, net zoals de algemene bevolking, naar school gaan, gaan werken en op vakantie gaan. De algemene maatregelen uitgevaardigd door de overheid dienen wel opgevolgd te worden. Personen met diabetes type 2 met een verhoogd gezondheidsrisico overleggen best met hun arts.
Diabetes type 1 versus type 2
De klachten veroorzaakt door het coronavirus zijn dezelfde bij personen met diabetes als personen zonder diabetes. De ernst van de klachten kan wel verschillend zijn.
Diabetes type 2
Een ernstiger verloop van het coronavirus is frequenter bij mensen met diabetes type 2 met bijkomende aandoeningen: combinatie met overgewicht, hoge bloeddruk, hart- en vaatproblemen en/of nieraandoening. Bij deze personen is er ook een slechtere prognose bij een slecht geregelde diabetes.
Diabetes type 1
Het effect van diabetes type 1 op het ziekteverloop na een infectie met het coronavirus is minder duidelijk dan bij personen met diabetes type 2. Bijkomende risicofactoren zoals een hogere leeftijd of overgewicht blijven ook bij personen met diabetes type 1 zorgen voor een hoger gezondheidsrisico. Wanneer personen met diabetes type 1 in het ziekenhuis belanden, kunnen ze wel ernstig(er) ziek worden.
Mensen met diabetes type 1 maken bij ziekte makkelijk ketonen aan. Deze ketonen kunnen aanleiding geven tot verzuring (ketoacidose), een ernstige toestand die men zeker moet vermijden. Bepaal bij hoge bloedsuikerspiegel zeker regelmatig de ketonen in je bloed (of urine). Indien verhoogd, contacteer je diabetescentrum onmiddellijk.
Blijf je diabetes goed in de gaten houden en wees alert op klachten niet gerelateerd aan het coronavirus!
Geen verhoogd risico bij kinderen
Kinderen met en zonder diabetes kunnen geïnfecteerd worden met Covid-19 , maar ze worden er meestal niet erg ziek van of blijven asymptomatisch. Ernstige infecties bij kinderen zijn erg zeldzaam. Het risico om een Covid-19 infectie op te lopen is het grootst via de volwassenen, en niet via de kinderen.
De meeste kinderen met diabetes hebben geen ernstiger ziekteverloop dan andere kinderen wanneer ze een Covid-19 infectie oplopen. Ze kunnen dan ook gewoon naar school, op vakantie gaan en een vakantiejob uitoefenen, mits ze zich aan de algemeen geldende regels houden.
FAQ
Wat kan ik als persoon met diabetes doen om besmetting te voorkomen ?
De richtlijnen volgen die door de Federale overheidsdienst Volksgezondheid zijn opgesteld om besmetting te voorkomen.
- Zeker doen: was regelmatig en grondig (40 à 60 sec.) je handen met water en zeep. De voorkeur wordt gegeven aan het wassen met water en zeep. Gebruik je tussendoor alcoholgel, weet dan dat je handen goed droog moeten zijn om foute meetresultaten met je bloedglucosemeter te voorkomen.
- Moet je hoesten? Doe dat in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van je elleboog.
- Gebruik papieren zakdoekjes bij het niezen of snuiten en gooi ze weg in een afsluitbare vuilbak.
- Vermijd om handen en kussen te geven.
- Blijf zeker thuis als je ziek bent. Ga niet naar het werk!
- Vermijd zelf nauw contact met zieke personen.
- Probeer erop te letten je gezicht zo weinig mogelijk aan te raken met je handen.
- Houd afstand (min. 1,5 meter) van andere personen bij het wandelen, de boodschappen … en draag een mondmasker om besmetting te voorkomen. Zeker bij drukke plaatsen dien je hier extra alert voor te zijn.
Waar moet ik als persoon met diabetes op letten als ik ziek word?
- Wees voorbereid voor het geval je ziek wordt.
- Zorg dat je alle relevante contactgegevens bij de hand hebt (artsen, educatoren ...) voor het geval je ze nodig hebt.
- Drink voldoende water.
- Controleer je bloedsuikerspiegel vaker.
- Controleer je temperatuur en neem hiervoor medicatie op advies van de arts.
- Zorg dat je voldoende diabetesmedicatie of zorgmateriaal in huis hebt voor het geval je in quarantaine zou moeten gaan.
- Indien je alleen woont, zorg ervoor dat iemand op wie je kan vertrouwen weet dat je diabetes hebt.
- Mensen met type 1 diabetes moeten extra oppassen voor ketoacidose. Stop zeker nooit je insulinetoediening: zie maatregelen bij ziekte.
- Paracetamol kan, zeker als het meermaals en in een hogere dosis wordt genomen, de glycemiemetingen bij gebruik van sensoren van Medtronic en Dexcom (niet de Dexcom 6) beïnvloeden. Onder invloed van paracetamol meet je vals hoge waarden. Het is dan nodig om tijdelijk over te schakelen op glycemiebepaling via de vingerprik. Paracetamol is bij de apotheker verkrijgbaar als Paracetamol®, Dafalgan®, Perdolan®, Algostase® …
Gebruik geen aspirine of niet-steroïdale ontstekingsremmers zoals ibuprofen (o.a. Brufen®, Nurofen®), diclofenac (o.a. Voltaren®), piroxicam (o.a. Feldene®, Brexine®), meloxicam (o.a. Mobic®) zonder advies van je arts.
Wanneer moet ik als persoon met diabetes contact opnemen met een arts?
Contacteer je huisarts bij
- Elke nieuw opgetreden klacht of symptoom, zoals koorts, hoesten, kortademigheid, ongewone hoofdpijn, buikpijn, diarree, huidklachten …
- Contact met een patiënt met het coronavirus of als er iemand in je nabije omgeving ziek is met het vermoeden van het coronavirus.
Ga niet naar de wachtzaal of naar spoed. Bel je huisarts, hij/zij overlegt met jou
- of je klacht mogelijk een Covid-19 infectie kan zijn;
- of je in de eigen praktijk dan wel op een triagecentrum onderzocht moet worden;
- of je getest moet worden op Covid-19;
- of je doorverwezen wordt naar spoed.
Ben je in contact geweest met iemand die positief getest heeft op het coronavirus ? Contacteer dan je huisarts.
Blijf je diabetes goed in de gaten houden en wees alert op klachten niet gerelateerd aan het coronavirus. Voetproblemen, wonden die niet genezen, pijn op borst, ernstige ontregeling van de glycemie … onbehandeld kunnen deze klachten leiden tot ernstige gevolgen.
Contacteer hiervoor tijdig je arts!
Overleg bij diabetesontregeling met je huisarts of diabetesteam.
Mensen met type 1 diabetes moeten bij ontregeling zeker contact opnemen met hun diabetesteam.
Neem onmiddellijk contact op in de volgende omstandigheden:
- BRAKEN = BELLEN!
- bij sufheid met snelle ademhaling
- als je ketonen > 1.0 staan
- als je glycemieën ondanks bijspuiten blijven stijgen
Hoe zit het met mijn consultatie in het ziekenhuis/bij de huisarts? Wat als ik niet op consultatie kan gaan?
Zorgtraject
Voor het jaar 2020 worden de verlengingsvoorwaarden voor de zorgtrajecten diabetes type 2 versoepeld. Je hoeft je huisarts slechts 1x te contacteren in 2020. Laat dat echter geen reden zijn om je aandacht voor een goede diabetesregeling te laten verslappen!
De referentieperiode voor de jaarlijkse raadpleging bij een diabetesspecialist (arts-specialist) wordt eenmalig verlengd tot 24 maanden. Er wordt niet gecontroleerd of de ondertekenende huisarts het honorarium voor het openen van het globaal medisch dossier heeft aangerekend.