Een nieuw krachtig geneesmiddel 'Mounjaro' op de Belgische markt voor personen met diabetes type 2, voorlopig zonder terugbetaling

mounjaro

Mounjaro® is vanaf vandaag beschikbaar op voorschrift in België voor de behandeling van personen met diabetes type 2 met onvoldoende suikerregeling, als aanvulling op dieet, lichaamsbeweging en andere diabetesmedicijnen. Ook voor mensen met obesitas kan het voorgeschreven worden. Echter, er is op dit moment nog geen terugbetaling voorzien en kost het medicijn € 232,80 per maand. De aanvraag tot terugbetaling werd ingediend bij het RIZIV en wordt van dichtbij opgevolgd door de Diabetes Liga.

Wat is Mounjaro®?

Mounjaro® is een innovatief geneesmiddel die de werking van twee belangrijke hormonen in het lichaam, GLP-1 en GIP, combineert. De werkzame stof wordt Tirzepatide genoemd. Deze unieke aanpak helpt de bloedsuikerspiegel te verlagen, de eetlust te verminderen en het lichaamsgewicht te stabiliseren, wat het tot een krachtige keuze maakt voor mensen met diabetes type 2.

Hoe werkt het?

Dit medicijn bootst kunstmatig twee hormonen na die van nature in je darmen vrijkomen na het eten:

  • Glucagonachtig peptide-1 (GLP-1): dit darmhormoon stimuleert de pancreas om meer insuline af te geven in reactie op voedsel, wat een impact heeft op je bloedglucosespiegel. Dit hormoon vermindert ook de eetlust en bevordert het verzadigingsgevoel.
  • Glucoseafhankelijk insulinotropisch polypeptide (GIP): dit hormoon zorgt er eveneens voor dat je pancreas meer insuline afgeeft na het eten.

Wat zijn te verwachten effecten en bijwerkingen?

Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek toont sterk gunstige effecten op lichaamsbeweging en HbA1c zonder dat er een verhoogd risico is op hypoglycemie. De effecten zijn het meest uitgesproken bij de hogere dosissen.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn milde tot matig ernstige maag- en darmklachten, denk hierbij aan misselijkheid, diarree en constipatie. Ernstige bijwerkingen lijken tot nu toe zeldzaam.

Zoals bij andere medicijnen zijn de positieve effecten en bijwerkingen sterk individueel afhankelijk.

Wat is het verschil met GLP-1-analogen?

In België zijn er reeds GLP-1-analogen op de markt (Ozempic®, Trulicity®, Bydureon®, Victoza®, Rybelsus®). Het voornaamste verschil vind je in het feit dat Mounjaro® twee darmhormonen (GLP-1 en GIP) nabootst, terwijl de andere maar 1 darmhormoon (GLP-1) nabootsen.

Belang van een gezonde leefstijl

Zodra je stopt met het medicijn te gebruiken, stopt ook de werking ervan. Het is dus cruciaal om tegelijk ook je leefstijl aan te passen, denk maar aan een gezond eetpatroon, voldoende bewegen en niet roken. Als je gewicht verlies, verlies je ongeveer evenveel spieren als vet. Maar als je daarna weer bijkomt, dan is dat enkel vet. Het is dus belangrijk om je goed te laten begeleiden door een diëtist, beweging-op-verwijzing coach, kinesitherapeut, sportarts en / of eventueel rookstopbegeleider. 

Hoe moet je het toedienen?

Mounjaro® is beschikbaar in een voorgevulde wegwerpbare Kwikpen® met meerdere dosissen. Elke pen bevat 4 dosissen. Elke week wordt 1 dosis onder de huid toegediend. Na 4 injecties of na maximaal 30 dagen na het eerste gebruik moet de pen worden weggegooid. Het is normaal dat de pen nog wat geneesmiddel bevat. Opgelet! Naalden zitten niet bijgesloten in de verpakking en dienen apart aangekocht te worden. De Kwikpen® is compatibel met de courant verkrijgbare pennaalden.

Op dit moment zijn enkel de laagste doseringen van Mounjaro® (2.5 en 5mg) op de Belgische markt beschikbaar. De hogere dosissen (7.5mg, 10mg, 12.5mg, 15mg) zullen later beschikbaar worden gesteld.

Heb je verdere vragen?

Bespreek met je behandelend arts of contacteer de Diabetes Liga Infolijn (0900.96.333).

Meer uitgebreide informatie kun je als lid van Diabetes Liga lezen in de volgende Diabetes Info. Nog geen lid? Vraag dan hier je lidmaatschap aan.