Ozempic: enkele vragen beantwoord
Recent kwam het inspuitbare diabetesmedicijn Ozempic (semaglutide) in de media. Door het veelvuldig gebruik van dit medicijn bij de behandeling van personen met overgewicht en obesitas, al dan niet met type 2 diabetes, dreigt er een tekort in de apotheken. We geven daarom algemeen graag het volgende mee:
- Ozempic is een wekelijks inspuitbaar incretinemimeticum voor de behandeling van personen met diabetes type 2. Deze medicatieklasse heeft een aantal bijkomende voordelen naast het bloedsuikerverlagend effect bij mensen met type 2 diabetes. Er is een gunstig effect op het gewicht, je hebt nagenoeg geen risico op een te lage bloedsuikerspiegel en sommige medicamenten uit deze klasse tonen bij een aantal groepen mensen met type 2 diabetes een verlaagd risico op hart- en vaataandoeningen. Mogelijke bijwerkingen zijn misselijkheid en darmklachten door het vertragen van de maaglediging. Deze medicatieklasse is relatief duur en om in aanmerking te komen voor de terugbetaling dient men aan specifieke voorwaarden te voldoen.
- Liraglutide en semaglutide hebben in wetenschappelijke studies aangetoond dat dit gewichtsverlies ook bij personen zonder diabetes kan gerealiseerd worden, als onderdeel van een globale leefstijlaanpassing. Liraglutide is hiervoor beschikbaar onder de merknaam Saxenda (niet terugbetaald) , semaglutide heeft deze indicatie in België niet op de bijsluiter staan en mag in principe enkel voorgeschreven worden aan personen met type 2 diabetes, al dan niet met overgewicht/obesitas.
- Naast de incretinemimetica zijn er nog heel wat andere bloedsuikerverlagende medicatieklassen. Ze hebben elk hun specifieke voor- en nadelen. De behandelende arts beslist op basis van individuele patiëntenkenmerken welke behandelstrategie er best wordt voorgeschreven. Met vragen over jouw persoonlijk medicatieschema kan je steeds bij je behandelende arts terecht. Er is momenteel tijdelijk een erg beperkte voorraad van Ozempic. De Diabetes Liga vraagt de artsen om geen nieuwe patiënten met deze medicatie nu op te starten, om zo het tekort niet verder te verhogen.
- Gebruik je momenteel reeds Ozempic, overleg bij bevoorradingsproblemen tijdig met je arts/apotheker. Staak het gebruik van Ozempic zeker niet. Bij problemen met verkrijgbaarheid van Ozempic, kan je behandelende arts je zeker een alternatief voorstellen. Volg zijn/haar advies steeds goed op.