Praktische informatie omtrent COVID-19 vaccins
In een volgende fase van de vaccinatiecampagne (vermoedelijke start begin april 2021) is het de beurt aan de personen met onderliggende aandoeningen. Personen met diabetes krijgen voorrang voor COVID-19 vaccins in vergelijking met hun leeftijdsgenoten zonder onderliggende aandoening. Concreet: Personen met diabetes vanaf 45 jaar of ouder zullen gevaccineerd worden na de 65-plussers, maar voor hun leeftijdsgenoten zonder onderliggende aandoeningen. Personen met diabetes vanaf 18 tot en met 44 jaar zullen gevaccineerd worden na de 45-plussers, maar voor hun leeftijdsgenoten zonder onderliggende aandoening.
Hoe wordt de lijst van risicopatiënten gemaakt?
Overheden, ziekenfondsen en huisartsen werken samen om de gegevens uit verschillende bronnen op een veilige manier samen te voegen in een centrale databank. Je belandt bijvoorbeeld op de lijst omdat je ziekenfonds weet dat je medicatie neemt voor diabetes of als de aandoening vermeld staat in je medisch dossier bij de huisarts.
De manier waarop de lijst wordt samengesteld, waarborgt je privacy. In de centrale databank wordt als enige informatie opgeslagen dat je een verhoogd risico hebt. De databank bevat dus geen gegevens over welke aandoening je als risicopatiënt hebt. Ook in de vaccinatiecentra kennen de medewerkers je medische toestand niet. Belangrijk om te weten is dat deze lijst geen risicopatiënten ouder dan 65 jaar bevat. Zij ontvangen al eerder een uitnodiging op basis van hun leeftijd en regio.
Hoe weet je of je op de lijst staat?
Je kan kijken op de website van je ziekenfonds. Hierop staat gerichte informatie en vind je antwoorden op vele vragen. Als je dan nog twijfelt, kan je ook met hen contact opnemen.
Met de eenvoudige vraag ‘Sta ik op de lijst?’ bel je beter niet naar je huisarts. Wil je met hem of haar overleggen waarom je niet op de lijst staat terwijl je denkt een hoog risico te lopen? Maak dan eerst een afspraak.
Waar vindt de vaccinatie van risicopatiënten plaats?
Je vaccinatie als risicopatiënt vindt plaats in het vaccinatiecentrum in je buurt. Kan je je echt niet verplaatsen naar het vaccinatiecentrum? Contacteer dan het vaccinatiecentrum om dit te laten weten. Zij bekijken samen met jou wat de volgende stap is.
Ben je niet in staat om je verblijfplaats onder normale omstandigheden te verlaten (bv. bedlegerig, zware psychiatrische aandoening)? Dan kom je in aanmerking voor thuisvaccinatie door je huisarts of door het mobiele team van het vaccinatiecentrum.
Welk vaccin zal ik krijgen?
Je kan niet kiezen met welk vaccin je ingeënt wordt. Volgens het advies van de Hoge Gezondheidsraad van 10 maart kan iedereen boven de 18 jaar met elk van de beschikbare vaccins ingeënt worden, dus ook met het AstraZeneca-vaccin. Een uitzondering wordt gemaakt voor de personen met zeldzame ziekten die een behandeling met een adeno-geassocieerd virus (AAV) vereisen. Zij worden met een mRNA-vaccin (dus niet AstraZeneca) ingeënt. Patiënten met andere onderliggende aandoeningen kunnen wel met het AstraZeneca-vaccin worden ingeënt.
De laatste weken heerste er ongerustheid omdat men bij een aantal personen die met het AstraZeneca-vaccin waren ingeënt, bloedklonters had aangetroffen. Het Europees Geneesmiddelenagentschap liet op 18 maart tijdens een persconferentie weten dat men gerust kon blijven inenten met dit vaccin. Ook de Hoge Gezondheidsraad beklemtoonde in zijn advies op 19 maart dat de voordelen van het gebruik van het vaccin zwaarder wegen dan de mogelijke risico’s.