Asmaa Boutghat - Leven met diabetes type 1 en de ramadan
Ik kreeg op driejarige leeftijd de diagnose diabetes type 1 en nu, twintig jaar later, is het een vast onderdeel van mijn leven. Ondertussen werk ik als diabeteseducator in het UZ Brussel, waar ik dagelijks mensen begeleid bij hun diabetesbeheer. Ik weet dus hoe persoonlijk en soms ook moeilijk de keuze kan zijn om al dan niet mee te doen aan de ramadan.
Binnen ons ziekenhuis is dit een bespreekbaar onderwerp en er worden zelfs specifieke consultaties en educaties georganiseerd over diabetes en ramadan. Tijdens deze gesprekken bekijken we hoe de behandeling kan worden aangepast en geven we praktische tips om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen. De islam raadt vasten af voor mensen met gezondheidsproblemen en veel patiënten beslissen zonder moeite om niet mee te doen. Maar er zijn er ook die, ondanks de risico’s, toch willen vasten. Dat begrijp ik heel goed. De ramadan draait immers niet alleen om vasten, maar ook om verbondenheid en spirituele groei. Daarom proberen we deze patiënten zo goed mogelijk te begeleiden en ondersteunen.
Zelf gebruik ik een insulinepomp, Medtronic 780G, met een closed-loop systeem, wat betekent dat mijn insulineafgifte automatisch wordt aangepast aan mijn glucosewaarden. Vorig jaar heb ik 15 dagen gevast om te testen hoe mijn lichaam zou reageren. Dankzij mijn pomp bleven mijn waarden mooi stabiel en minimum 90% binnen streefbereik, hypo’s werden tijdig opgevangen. Toch blijf ik altijd alert. Als mijn bloedsuiker snel daalt, ik een ernstige hyper krijg of symptomen zoals duizeligheid of zwakte ervaar, weet ik dat ik het vasten moet doorbreken. Een snel dalende of aanhoudend lage bloedsuiker is een duidelijk signaal, net als een ernstige hyperglycemie die niet reageert op extra insuline. Mijn gezondheid komt op de eerste plaats.
Eid al-Fitr, het Suikerfeest, is voor mij een moment van samenzijn en genieten, maar ik probeer mijn glucose toch zoveel mogelijk onder controle te houden. Ik kies bewust voor kleine porties en stem mijn insuline goed af op wat ik eet. We zien dan ook enkele hypers maar zolang dit sporadisch gebeurt is het oké voor mij, genieten hoort er ook bij.
Voor wie twijfelt over deelname aan de ramadan, raad ik aan om dit steeds te bespreken met het diabetesteam. Elke persoon en elke diabetes is anders, dus een goede voorbereiding is essentieel. Als je besluit om te vasten, zorg dan dat je therapie is aangepast en luister goed naar je lichaam. Vergeet niet dat binnen de islam gezondheid altijd voorrang krijgt en dat niet vasten een geldige keuze is als je gezondheid in gevaar komt.