Jan Peumans - Voormalig voorzitter van het Vlaams Parlement

Peumans

Jan Peumans, 71 en voormalig voorzitter van het Vlaams Parlement, legde eerdere doktersadviezen om gezonder te gaan leven naast zich neer en kreeg een drietal jaar geleden officieel de diagnose van diabetes. Sindsdien eet hij gezonder en beweegt hij meer. De overheid moet volgens Peumans nog meer doen om een gezonde levensstijl te promoten. “Waarom voeren we geen zwaardere suikertaks in?”

Jan Peumans is vooral bekend van zijn jarenlange mandaat als voorzitter van het Vlaams Parlement. Sinds zijn pensioen zien we hem vooral nog tijdens de kerstperiode op televisie als juryvoorzitter in het populaire VRT-programma ‘Vrede Op Aarde’. Dat Peumans sinds een drietal jaar officieel diabetes heeft, is veel minder bekend. Zelf loopt hij er niet mee te koop, maar hij heeft zijn leven wel aangepast sinds hij de diagnose kreeg . “Eigenlijk had de dokter van het Vlaams Parlement mij er al jaren terug op gewezen dat ik een risicopatiënt was door mijn hoge cholesterol en overgewicht. Maar toen heb ik het gevaar genegeerd. Als politicus leef je onregelmatig, beweeg je soms te weinig en ga je vaak op restaurant. Sinds ik een gele verkleuring van mijn huid kreeg, wist ik dat er iets aan de hand was. Nu ik met pensioen ben, heb ik minder stress en eet ik gezonder. Zo slaag ik erin mijn diabetes goed onder controle te houden.”

Man van cijfertjes

Voeding is één van de twee manieren waarop Peumans zijn gewicht en zijn diabetes onder de duim houdt. “Snoep ga je hier in huis niet vinden”, lacht Peumans. “Wij eten veel groenten en fruit, en minder koolhydraten dan vroeger. Als Limburger ben ik fan van vlaai, maar dat heb ik toch serieus moeten minderen! Ook appelsap heb ik moeten schrappen omwille van de te hoge concentratie aan suikers. We hebben hier nochtans een appelboom in de tuin waar we jaarlijks 250 liter sap van kunnen maken.”

Op de achtergrond knikt mevrouw Peumans, Marie-Jeanne, bevestigend. Zij luistert nauwgezet mee of haar man wel de waarheid vertelt. “Jan let heel erg op de cijfertjes en de lijst met voedingsmiddelen die op de verpakkingen staan. Ook alle rode producten op de lange lijst die hij kreeg van het ziekenhuis, mijdt hij. Misschien is dat nog iets wat hij heeft overgehouden aan zijn periode als burgemeester van Riemst, toen hij de financiën van de gemeente nauwlettend in de gaten moest houden.”

4.000 kilometer fietsen

Naast gezonde voeding, zweert Peumans sinds zijn pensioen bij veel bewegen. Zelfs nu hij een doctoraat schrijft aan de Universiteit van Gent over de geschiedenis van het Vlaams nationalisme in Limburg. “Tijdens het schrijven loop ik veel rond. En zoveel mogelijk verplaatsingen doe ik met de fiets. Tijdens mijn politieke carrière heb ik 800.000 kilometer in een dienstwagen gezeten, nu probeer ik bewust zo weinig mogelijk in mijn auto te kruipen. Vorig jaar heb ik bijna 4.000 kilometer gefietst”, glimlacht Jan.

Lobbyen voor gezonde voeding

Hoewel Peumans met collega-politici vroeger nauwelijks over gezond eten en leven sprak, heeft hij wel gelobbyd om het eten in de cafetaria van het Vlaams Parlement evenwichtiger te maken. Het is mede dankzij Peumans dat er nu in de cafetaria naast een vleesgerecht ook minstens een vis- én vegetarisch gerecht is. “We hebben bij de cateraar trouwens ook aangedrongen om meer groenten te voorzien. Het belang van gezonde voeding in grootkeukens kan niet onderschat worden, want ze bereiden maaltijden voor tientallen mensen die toch moeten eten en anders misschien voor een minder gezond alternatief gaan”, vult Peumans aan.

Suikertaks

Tot slot vindt de ex-politicus dat de overheid nog meer zou kunnen doen om de bevolking gezonder te doen leven. Een echte suikertaks bijvoorbeeld, die verder gaat dan de verhoging van de accijnzen op frisdranken en het Convenant Evenwichtige Voeding dat met de voedingsindustrie in het leven is geroepen. “De Belg wordt alleen maar dikker en ons land staat op kop van de Europese landen die de meeste frisdranken met suiker drinken. Suiker in frisdranken is een hoop rotzooi. Als er één bedreiging voor de volksgezondheid is, is dat het wel. De overheid doet daar veel te weinig aan en zou bovendien ook zelf een beter voorbeeld kunnen geven door suikerproducten te bannen uit alle openbare gebouwen. We zetten momenteel te veel in op het zoeken naar oplossingen voor het probleem in plaats van het probleem te vermijden.”

Peumans raadt mensen met diabetes of een verhoogd risico op diabetes ook nog aan om regelmatig een bloedonderzoek te laten doen en hun leefstijl aan te passen. “Je kan perfect gezonder gaan leven zonder aan levenskwaliteit in te boeten”, besluit Jan Peumans.