Mathias Dendooven - "Regelmatig bewegen of sporten zorgt ervoor dat ik beter geregeld ben"
Welke sporten beoefen je?
Vroeger volleybal, tennis en een tijdje klimmen; nu enkel nog tennis (competitief) en lopen (recreatief)
Wat is jouw diabetesverhaal?
Ik heb sinds mijn 3 jaar diabetes type 1 en heb eigenlijk nooit echt een ander leven gekend dan dat met de diabetes. Sindsdien is er op vlak van de behandeling al heel veel veranderd.
Ik herinner me nog dat ik bij de eerste glucosemeter tot een minuut moest wachten op het resultaat van een glucosemeting. Insuline was toen ook helemaal anders: ik had toen een vast insulineschema, en daarbij ook een vast eetschema. De insuline moest 2x per dag toegediend worden en was eigenlijk een combinatie van korte en langwerkende insuline (‘mixtard’). Dat is toen geëvolueerd naar een behandeling met langwerkende insuline en kortwerkende insuline. Een wereld ging open toen het vaste insulineschema kon ingeruild worden voor een behandeling waarbij je de insuline kon aanpassen aan wat (en wanneer) je at.
Nog verder kwam de continue glucosemeting op de markt en het werd een mogelijkheid om niet alleen een momentopname van de glucosewaarden te zien, maar ook de evolutie van die waarden. Dat hielp enorm om niet alleen op gevoel te weten hoe het gesteld was met de glucosewaarden, maar ook om dat direct te kunnen weten en ook te kunnen zien hoe je reageert op een bepaalde activiteit of bepaalde voedingsmiddelen. Nog een mooi voordeel is dat mijn vingers gespaard werden van de vele prikken. Het littekenweefsel verdween snel!
De volgende stap was die van de insulinepomp, toen nog in combinatie met een CGM-systeem dat niet communiceerde met de pomp. De pomp diende toen voornamelijk om een meer verfijnde toediening van insuline te verkrijgen, en de vele inspuitingen te vervangen. Van minstens 6 inspuitingen per dag naar 1 katheter was ook al een hele stap, al bracht het wel praktische bekommernissen met zich mee. Waar moet je soms die pomp laten, als je slaapt of sport is dat wel wat zoeken naar de beste manier hiervoor.
Dit alles gebeurde nog voor ik op kot vertrok om te studeren en terwijl ik volleybal en tennis speelde. Tijdens mijn studies was de pomp altijd aanwezig, samen met een CGM-systeem. Vooral die CGM gaf wel zekerheid om ook op kot te kunnen gaan. De laatste stap tot nu toe was de overstap naar de semi-closed loop systemen. De pomp die communiceert met het CGM-systeem en daarbij ook nog zelf meer of minder insuline toedient. Dat is nog eens een grote verbetering geweest in het dagelijkse leven, waaronder zeker tijdens het sporten. Vroeger kon je tijdens een tennismatch wel meten tijdens een kantwissel als je twijfelde over je waarde, maar nu kan de pomp zelf al actie nemen, nog voor je moet meten.
Wat zijn de uitdagingen en de voordelen van sporten met diabetes?
Je merkt het verschil als je een tijdje niet bewogen hebt: het is voor mij gemakkelijker om goed geregeld te zijn als ik regelmatig beweeg, omdat mijn lichaam dan precies gevoeliger is aan insuline.
Los daarvan voel je je fitter en is het ook gewoon leuk om te doen. Er zijn inderdaad wat uitdagingen aan verbonden: tijdens het sporten is het vaak een uitdaging om de glucose op peil te houden. Tijdens een competitiematch in de tennis heb ik vaak wat stress, waardoor ik meestal veel te hoog sta. Het probleem daarbij is dat ik niet te veel mag corrigeren aangezien ik nadien dan veel te veel zak en in een hypo beland. Anderzijds is sporten met een te hoge waarde ook niet goed (zowel voor de sportprestatie als voor je lichaam), waardoor ik dus wel iets moet bijgeven maar dan nadien heel goed moet opletten op hoe mijn cijfers evolueren.
Bij het recreatief tennissen of lopen is het eerder zo dat ik sneller een hypo zal krijgen. Daar probeer ik op te anticiperen door te starten met sporten bij een voldoende hoge waarde, en door telkens snelwerkende suiker (druivensuiker of sportdrank) bij te hebben. Na het sporten is het ook altijd zorgen dat ik voldoende eet om de hypo’s te vermijden, maar dit lukt meestal wel. Toegegeven zal ik soms wel eens die diabetes vervloeken tijdens het sporten, maar uiteindelijk lukt het me wel en wegen de voordelen zeker op tegen de nadelen.