Rania Dhondt - Uitkijken naar de eerste editie van MINUS SUGAR
Rania Dhondt is een Gentse die genoemd is naar een Jordaanse prinses. Ze heeft de wereld aan haar voeten liggen en organiseert met twee mede-organisatoren (Fleur Torfs en Daniëlle Deman) op 13 november de eerste editie van MINUS SUGAR. Het event mag haar een diploma en de diabetesgemeenschap een nieuw afspraakmoment opleveren.
“In 2010 kreeg ik zelf de diagnose diabetes type 1, dus dat is al meer dan 13 jaar geleden. Ik herinner me dat mijn ouders er met tranen in de ogen zaten terwijl ik ze probeerde op te beuren. Zo is het altijd gebleven: ik ben van nature zeer optimistisch. Altijd geweest. Met of zonder diabetes, ik zou mezelf vooral als ‘gelukkig’ omschrijven. En dus beurde ik mijn ouders als tienjarig meisje op toen we de diagnose kregen. Toen besefte ik het wellicht ook niet, maar ik denk dat het met mijn algemene kijk op de zaken te maken heeft. ‘Er zijn ergere dingen’, denk ik dan. Die manier van in het leven staan voorkwam een harde confrontatie met diabetes. Tot op vandaag, hoor. In plaats van te focussen op de uitdagingen of moeilijkheden, bedenk ik me dat er veel zaken zijn die me helpen om mijn diabetes goed te managen. Tja … zeggen dat ik ‘blij’ ben met diabetes is absoluut overdreven maar ik ben zolang als ik me kan herinneren een happy kiddo geweest en dat wil ik eigenlijk graag nog even doortrekken.”
Event- en Projectmanagement
Rania Dhondt viert haar 23e verjaardag op de dag dat ze digitaal op de afspraak verschijnt. ‘Love is the cure’ staat op haar trui te lezen en ze lacht constant. Het gesprek gaat over haar plannen om in Italië te gaan werken, over Tomorrowland en Greenfields, en over hoe ze haar Franse buldog ooit binnensmokkelde in het ziekenhuis door te beweren dat het om een therapiehond ging (“Ze is net zo koppig als ik, dus ik denk niet dat iemand me geloofde”) en over het feit dat ze amper een foto heeft waarop ze alleen staat: “Ik ben altijd in gezelschap, altijd sociaal.” Ideale kwaliteiten voor een studente Event- en Projectmanagement en een medeorganisator van een eerste diabetesevent, zo blijkt.
“Concreet wil ik nog niet alles weggeven want we werken met een wrapping-techniek waarbij deelnemers geleidelijk ontdekken wat ze mogen verwachten. We bouwen een beetje op richting apotheose. Ik kan natuurlijk wel zeggen dat het om een dag voor kinderen met diabetes en hun ouders of gezin gaat. Dat MINUS SUGAR niet toevallig op Blauwe Zondag plaatsvindt, net voor Wereld Diabetes Dag en midden in Diabetes Awareness-maand november. En we zijn natuurlijk uitgegaan van een probleemstelling en hebben daar in eerste instantie marktonderzoek naar gevoerd.”
Wie dacht dat dit een snel en ambitieus in elkaar geknutseld project was, denkt dus best even opnieuw.
Geen diabetes op festivals?
Rania giechelt. “Dit moet ons straks natuurlijk wel een diploma opleveren. We implementeren zowat ons hele handboek in dit event. Mijn twee medeorganisatoren hebben overigens ook een link met diabetes, via mensen in hun omgeving of familie. Uit onze bevraging bleek dat mensen met diabetes doorgaans niet het gevoel hebben dat er met hen veel rekening gehouden wordt op evenementen. Op een festival kan je als vegetariër tegenwoordig bijvoorbeeld relatief vlot een aangepaste maaltijd vinden waar jij je goed mee voelt. Dat is niet zo als persoon met diabetes. Eigenlijk sta je vooral zelf in voor wat je wenst, nodig hebt of gebruikt. De resultaten waren dus weinig opbeurend. Bovendien bleek ook dat mensen met diabetes daar eigenlijk weinig over spreken. Ook niet met elkaar. In de ons omringende landen ontstaan vaak online community’s, hier eigenlijk amper. Nu, als ik naar mezelf kijk, geef ik meteen toe dat ik ook ‘gewoon’ naar een festival trek zonder daar veel verwachtingen aan te koppelen. ‘Moeilijk gaat ook’, denk ik dan, en dat gaan we dus op 13 november even doorbreken.”
MINUS SUGAR heet het informatieve event waarop zowel ouders als kinderen welkom zijn. “Er komen sprekers, er zijn workshops, we hebben een dj uitgenodigd … voor iedereen valt er wel iets te ontdekken en we hopen dat daaruit ook nieuwe ontmoetingen vloeien. Op die manier creëren we misschien uiteindelijk toch die online community? Dat zou een leuk gevolg zijn. Afhankelijk van hoe deze eerste editie verloopt, kunnen we MINUS SUGAR in de toekomst eventueel een vervolg geven. Wanneer is het voor ons geslaagd? Wij willen die avond graag met trots terugkijken op een goed verlopen dag.”
Praktisch
MINUS SUGAR, een kennisevent voor families met kinderen die diabetes hebben.
Op 13 november van 14 tot 19 uur.
Volg de Instagrampagina @Minussugarfest om op de hoogte te blijven.