Yasmine Marchal (@tartesyaya) - Ongewoon Zoet
Elke maand laten we in 'Volop leven met diabetes' een persoon met diabetes of met diabetes in zijn omgeving aan het woord. Deze maand delen we het verhaal van Yasmine Marchal, projectleider, foodblogger en mama van Ilyas die diabetes type 1 heeft.
Een warme zomer
In de zomer van 2018 het gezin van Yasmine te horen dat Ilyas diabetes type 1 heeft. Ilyas is op dat moment bijna 7 jaar en wat in eerste instantie een logisch gevolg van een warme zomer lijkt, wordt uiteindelijk een bezoekje naar de dokter: “Het was een hele warme zomer en we merkten dat Ilyas veel dronk. Hij werd ’s nachts wakker om te plassen en ging dan aan de kraan in de badkamer drinken. Het leek ons in eerste instantie wel logisch want het was warm en hij dronk veel, dus hij plast ook veel,” vertelt Yasmine. Maar Ilyas krijgt iets later ook een enorme eetlust. Zo eet hij ’s ochtends tot wel 7 boterhammen. Desondanks valt het Yasmine op dat Ilias wat scherper in zijn gezicht staat: “Op een paar weken tijd bleek dat hij was afgevallen, ondanks zijn grotere eetlust. Toen dacht ik: dit is niet normaal. Ik belde dan ook naar de dokter en die nam een bloedonderzoek af toen we enkele dagen later konden langsgaan.”
Uit het bloedonderzoek blijkt dat Ilyas diabetes type 1 heeft. Yasmine krijgt het advies om direct naar spoed te gaan, met twee waarden op een papiertje: “In het ziekenhuis werden we goed opgevangen en Ilyas kreeg onmiddellijk een baxter. Het drong eigenlijk niet goed door mij door en ik dacht niet na over wat er op ons afkwam. Iedereen kent diabetes wel, maar denkt misschien “what’s the big deal?” en zo was ik ook. Ik weet nog dat ik ’s ochtends een mailtje stuurde naar mijn collega’s dat ik die dag niet kon komen, maar morgen er zeker wel zou zijn. Dat was dus niet het geval”, aldus Yasmine. Na enkele dagen kwam het nieuws van de diagnose en de verandering die diabetes teweeg zou brengen al wat meer binnen: “Die eerste dag kwamen er heel veel psychologen, educatoren en dokters over de vloer. Iedereen vroeg ook of alles goed was met ons en hoe het ging. Het begon allemaal wat door te sijpen en binnen te komen. Het is zoveel dat op je afkomt. Dan had ik echt een moeilijk moment.”
Leren loslaten
Diabetes hebben is niet simpel. Het is leefbaar, maar ook gecompliceerd. Dat geldt ook voor kinderen. In het begin was Ilyas wel best fier om zichzelf in te spuiten, maar de komst van de pomp loste wel enkele ongemakkelijkheden op, zo vertelt Yasmine: “Hij kreeg veel aandacht en iedereen was benieuwd. Ook het inspuiten was fascinerend voor velen. Dat was leuk voor hem in het begin, maar het vingerprikken en inspuiten werd al snel minder leuk. Sinds een jaar heeft hij dan ook de pomp en dat is al een hele verbetering, zeker op vlak van gebruiksgemak. Hij was het prikken beu. Soms heeft hij het lastig met zijn diabetes, maar dat hangt af van de periode.”
Ook als ouder van een kind met diabetes wordt je geconfronteerd met hindernissen. Je slaap wordt onderbroken door de verschillende alarmen en je maakt je zorgen over de suikerwaarden. Als ouder moet je heel wat leren, zo ook Yasmine: “Loslaten. Ik heb leren loslaten en dat is niet gemakkelijk. Ik probeer hem veel zelf te laten doen en eigenlijk doet hij dat ook. Ondertussen is hij al wat ouder en kan hij ook veel zelf managen.” Op momenten dat het minder gaat, haalt Yasmine veel steun uit de diabetes community: “Je kan aan zo weinig mensen uitleggen hoe dat is. Soms post ik iets over mijn nacht op mijn Instagramprofiel en dan krijg je heel veel reacties van mensen. ‘Slecht geslapen? Hier ook, het zal aan de maan gelegen hebben’ Dan voel je je wel gesteund. Soms post je zelf om 3u ’s nachts en krijg je 2 minuten later een reactie. Nog ouders die wakker zijn. De diabetes community, daar heb ik echt wel veel aan.”
Bakken met Tartes Yaya
Naast haar job als projectmanager heeft Yasmine ook een passie voor bakken: “Ik heb altijd graag gebakken en ben een zoetekauw. Een collega van mij, Myriam (Hap en Tap), nam regelmatig gebak mee naar het werk en ik begon dat ook meer te doen. Mensen vroegen dan naar het recept en ik stuurde dat door. Maar op een gegeven moment wou ik daar iets meer mee doen. Ik ben technisch en digitaal onderlegd en wou eens een website maken, maar wist niet goed voor wat. En toen is mijn blog ontstaan. Ik denk dat mijn blog ongeveer 1 jaar bestond toen Ilyas diabetes kreeg.”
Dat was voor Yasmine erg dubbel. Ze twijfelde om verder te gaan. In het ziekenhuis kreeg ze veel informatie over voeding en zag ze op regelmatige basis diëtisten. De informatie die ze daar kreeg veranderde haar blik op bakken: “Ik besloot verder te doen met mijn blog en begon na te denken om het op een andere manier aan te pakken. Je leert het lichaam met diabetes beter te begrijpen en paste mijn recepten aan. Zo integreerde ik meer vezels en probeerde ik de ongezonde vetten te vervangen door gezonde vetten. Gebak behoort nog steeds tot de restgroep natuurlijk, maar ik probeer met mijn recepten wel betere keuzes te maken."
"“Ik vind het belangrijk om mensen ervan bewust te maken en de context te geven."
Ondertussen kreeg haar blog ook een print-versie met het receptenboek ‘Ongewoon Zoet’. Een boek met aandacht voor vetten, koolhydraten en diabetesvriendelijke recepten, aldus Yasmine: “Ik merkte dat bakken en het berekenen van koolhydraten ingewikkeld was. Dus ik begon na te denken en er vormde zich een idee. Ik rekende altijd de koolhydraten voor mezelf uit, hoe handig zou het zijn als dat in een boek staat. Stel dat je iets bakt, bijvooorbeeld een koekje van 30 gram beslag en dat is exact 12,5 gram koolhydraten. Dan hoef je daar al niet meer over na te denken. Zo kwam ik op het idee om het boek te schrijven, met een knipoog naar diabetes.”
In het boek staat ook een hoofdstuk over diabetes awareness. Dat was belangrijk voor Yasmine: “Ik vind het belangrijk om mensen ervan bewust te maken en de context te geven. Maar ook de mensen met diabetes, hun ouders, vrienden of familie een hart onder de riem steken en zeggen ‘dit is voor jullie.’ Ik heb toch wel van veel ouders van kinderen met diabetes gehoord dat ze steun halen uit het boek en dat was ook echt het doel.
Wat wil je nog meegeven aan lezers?
Aan mensen of ouders van kinderen die net de diagnose gekregen hebben, laat het over je heen komen. Het is een rollercoaster met heel veel informatie. Zie je het eens niet zitten? Dan zie je het niet zitten. Kan je niet gaan werken? Dan kan je niet gaan werken. Het vraagt veel energie in het begin, maar het betert gaandeweg. Weet dat er heel veel mensen in dezelfde situatie zitten. Zoek elkaar op en probeer wat aan elkaar te hebben. Stuur naar elkaar en zaag even. Soms doet dat al eens goed dat je tegen iemand kan zeggen ‘het was een slechte dag’ en die dat ook begrijpt. Ik denk dat het belangrijk is dat je iemand vindt die je situatie volledig begrijpt.
Je kan Yasmine Marchal vinden op Instagram (@tartesyaya) of op haar website tartesyaya.be
Wil je graag zelf je diabetesverhaal delen?
Ga dan snel naar diabetes.be/deeljeverhaal en stuur je verhaal, gedicht, tips, citaten, wat je maar wil door!