DiaBabysit
DiaBabysit: om er even onbezorgd tussenuit te kunnen
Een avondje zorgeloos uitgaan, een middag met z’n twee op pad of een paar uurtjes me-time zonder aan de kinderen te denken … dat zit er als ouder van een kind met diabetes zelden in. Als ouder wil je de zorg voor je kind enkel overlaten aan iemand die je volledig vertrouwt. Het is even zoeken om de juiste babysit of kinderoppas te vinden, maar voor gezinnen met een kind met diabetes ligt dit extra moeilijk. Is de oppas voldoende vertrouwd met diabetes? Kan hij/zij de signalen van een hoge of lage bloedsuiker herkennen? Wat te doen bij hyper of hypo? En wat met het toedienen van insuline? Terechte bezorgdheden die het extra uitdagend maken om een geschikte oppas te vinden voor kinderen met diabetes. Met DiaBabysit wil de Diabetes Liga daarbij helpen.
DiaBabysit is geen klassieke ‘babysitservice’ die op zoek gaat naar een babysit. Bij DiaBabysit ligt de focus op het opleiden van een door jou aangebrachte kandidaat-oppas tot een babysit die perfect op de hoogte is van de zorg die jouw kind nodig heeft én die insuline mag toedienen.
Enkel babysits die worden opgeleid om insuline te mogen toedienen zijn DiaBabysits.
Een vertrouwd iemand als DiaBabysit
Als ouder voel je zelf best aan bij wie je kind zich goed voelt, maar dit is niet noodzakelijk iemand die ook de nodige kennis heeft om met de aandoening van je kind om te gaan. Die kennis kunnen we wel bijbrengen zodat zowel je kind als jijzelf zich comfortabel voelen bij deze persoon als oppas. Concreet: zou je buurvrouw, neefje, tante, vriendin, Gezinsbond-babysit … een prima babysit zijn mocht hij of zij voldoende kennis hebben van diabetes en de behandeling ervan en is hij of zij 18 jaar of ouder? Dan bieden we de mogelijkheid hem of haar te laten groeien tot DiaBabysit.
Hoe wordt jouw oppas een DiaBabysit?
- Je oppas registreert zich als vrijwilliger bij de Diabetes Liga. Klik hier om de vrijwilligersovereenkomst te downloaden. Je oppas bezorgt deze ondertekend terug aan vrijwilliger@diabetes.be.
- Je oppas verwerft basiskennis over diabetes en de vereisten om als niet-zorgverlener medische handelingen te kunnen/mogen stellen (dit is het concept van ‘bekwame helper’). Dit gaat via e-learning en wordt gratis aangeboden door de Diabetes Liga. Zo kan de kandidaat-oppas op eigen tempo de module (max. 1u) doorlopen en herhalen. Klik hier om je in te schrijven voor deze e-learning.
- Nadien volgt een gepersonaliseerde opleiding tot ‘bekwame helper’ (1 tot 2u) door de vertrouwde arts of zorgprofessional. Ook hiervoor dient de babysit geregistreerd te zijn als vrijwilliger bij de Diabetes Liga. Bekwame helper worden kan immers enkel voor wie in het kader van zijn werk (bv. leerkracht) of als vrijwilliger (bv. trainer sportclub, babysit) buiten een zorginstelling wil zorgen voor iemand die verpleegkundige verzorging nodig heeft.