Gezonde swaps met de voedingsdriehoek
Koekjes, chips, wijn, frisdrank, snoep, cocktailsaus, chocolade, gebak ... Het zijn allemaal voorbeelden van zogenaamde 'lege calorieën'. Maar wat zijn dat nu eigenlijk en hoe kan je een gezonder alternatief kiezen, dat alsnog lekker smaakt? Vandaag tonen we je enkele tips om ongezonde te swappen voor gezond!
Wat zijn lege calorieën?
Onderstaande informatie werd o.a. aangereikt door Gezond Leven vzw
De voedingsdriehoek is de basis voor een gezond voedingspatroon. Net buiten de voedingsdriehoek vind je de rode bol. Die rode bol, dat zijn lege calorieën. Lege calorieën zijn niet nodig in een evenwichtige voeding en kunnen je gezondheid schaden als je er te veel van eet. Lege calorieën zijn energierijk (veel calorieën), maar ze hebben een lage voedingswaarde. Vaak zijn ze ook rijk aan vetten, suiker en/of zout, maar weinig vitaminen, mineralen en vezels. Ze vullen je wel, maar ze voeden niet.
Meer informatie over lege calorieën vind je op de website van Gezond Leven vzw.
Ruil je lege calorieën in met onze swaptips!
Vermijd lege calorieën niet, dat is bijna onmogelijk en ook niet noodzakelijk. Je mag eens "zondigen", maar doe dat met mate en niet te vaak. Zoek wel regelmatig naar een gezonder alternatief en ruil het ongezonde vaker in voor het gezonde. Met onderstaande swaptips tonen we hoe je op een eenvoudige manier lege calorieën kan minimaliseren in je voedingspatroon.
1. Ga voor volkoren
Laat witte producten, zoals wit brood, toastbrood, witte piccolos, sandwiches, witte beschuiten, crackers ... door de volkoren variant. Kijk dan naar volkoren pistolets, piccolos, stokbrode, volkoren beschuiten crackers of volkoren rijstwafels.
2. Laat de fantasieontbijtgranen in de winkel
Fantasieontbijtgranen zijn ontbijtgranen of cornflakes met minder dan 50% aan volle granen en met toevoegingen, zoals suiker, chocolade, gedroogd fruit. Deze mag je af en toe eten, maar ga ook eens voor muesli en granola zonder toevoeging van chocolade of suiker. Ook havervlokken, havermout en volkoren ontbijtgranen zijn een optie. Op het internet vind je tal van 'muesli of granola bowl' recepten met yoghurt, fruit en gezonde toppings.
3. Nootjes op natuurlijke wijze
We geven het toe, nootjes met een zoutje of gekarameliseerd omhulsel, dat is lekker. Wil je een evenwichtiger alternatief? Ga dan voor de ongezouten of niet-gekarameliseerde variant. Even lekker en trouwens ook goed voor je gezondheid. Beperk tot een handjevol per dag.
4. Pinda, pinda, pinda
Chocopasta, speculoospasta, honing of hagelslag. Het is een dagelijks tafereel op de boterham. Met 100% pindakaas of 100% notenpasta zit je goed en je boterham blijft even smaakvol.
5. Van frisdrank naar een fris drankje
Vervang je fruitsap of frisdrank door frisdrank aangelengd met (bruiswater). Een nog beter alternatief is water met een smaakje!
6. De ijsboer in je diepvries
Een ijsje in de zetel, daar is iedereen fan van. Voor een gezonder alternatief kan je fruitijsjes maken met yoghurt. Zet je in het weekend even in de keuken en maak een voorraad voor je diepvries. Via deze link vind je alvast een recept!
Nog enkel tips:
- Vervang fantasiesauzen (cocktail, andalouse, ...) door een vinaigrette.
- Vervang alcohol door een alcoholvrij alternatief. Zoals water met komkommer en basilicum of met gember en sinaasappel.
- Vervang boter door olie of margarine. Kokosolie en palmolie zijn minder ideaal dan bijvoorbeeld olijfolie, zonnebloemolie en vloeibare margarine.
- Gebruik verse kruiden in plaats van zout of een bouillonblokje.
- Verwen jezelf af en toe met een koekje, chips, frisdrank of tussendoortje, maar maak er geen dagelijkse gewoonte van.
Zo dat waren onze swaptips op een rijtje. Via de website van Gezond Leven vind je nog enkele kleine aanpassingen met een groot effect.