Kruidige recepten - Een Week Gezonder
Yoghurt-fetadip met za'atar en tomaat
Ingredienten:
- 75 gram Griekse feta
- 75 gram yoghurt Turkse stijl 8%
- 2 eetlepels olijfolie
- 150 gram trostomaten
- 5 gram verse munt
- Halve citroen
- Halve eetlepel za'atar
Voedingswaarde:
- Energie - 132 kcal
- Vetten - 11,5 gram
- Koolhydraten 2,7 gram
- Koolhydraatruilwaarden - 0,25
- Eiwitten - 4,2 gram
Een recept van Albert Heijn, goedgekeurd door Diabetes Liga.
Bereiding:
- Verkruimel de feta en doe samen met de yoghurt, de helft van de olie, peper (en zout) in een hoge beker met staafmixer en pureer tot een egale, luchtige spread.
- Snijd de tomaten in kleine blokjes van een halve centimer en snijd de munt fijn. Boen de citroen schoon. Rasp de gele schil van de citroen.
- Verdeel de spread met de achterkant van een lepel over een lage kom of schaal en verdeel de tomaten, za'atar, munt en de citroenrasp erover. Besprenkel met de rest van de olie en wat peper (en zout).
Een recept van Albert Heijn, goedgekeurd door Diabetes Liga.
Kurkuma Latte
Ingrediënten
- 400 ml amandelmelk
- 1 theelepel gemalen kurkuma
- Halve theelepel gemalen kaneel
- 1/4 theelepel gemalen verse zwarte peper
- 1 theelepel kokosolie
- 1 eetlepel ahornsiroop
Voedingswaarde per persoon:
- Energie - 57 kcal
- Vetten - 4,2 gram
- Koolhydraten - 3,3 gram
- Koolhydraatruilwaarden - 0,25
- Eiwitten - 1,0 gram
Een recept van Albert Heijn, goedgekeurd door Diabetes Liga.
Bereiding:
- Breng de amandelmelk aan de kook in een steelpan, met de kurkuma, kaneel en zwarte peper.
- Laat 10 minuten op een laag vuur trekken (het drankje zelf mag niet koken).
- Zet het vuur uit en roer met een garde de kokosolie en ahornsiroop erdoor.
- Schenk de kurkuma latte door een kleine fijne zeef. Serveer direct.
Heb je het liever koud? Laat de kurkuma latte afkoelen en voeg ijsblokjes toe.
Gevulde paprika met couscous
Ingrediënten:
- 4 rode paprika's
- 4 eetlepels olijfolie
- 400 gram kikkererwten in blik
- 200 gram couscous
- 2 eetlepels ras el hanout
- 300 ml kokend water
- 1 rode ui
- 1 teen knoflook
- 20 gram verse peterselie
- 15 gram verse dille
- 250 gram plantaardige yoghurt (natuur en ongezoet)
- 15 gram rucola
Voedingswaarde per persoon:
- Energie - 468 kcal
- Vetten - 14,6 gram
- Koolhydraten - 59,2 gram
- Koolhydraatruilwaarden - 4,75
- Eiwitten - 17,6 gram
Een recept van Albert Heijn, goedgekeurd door Diabetes Liga.
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de paprika’s in de lengte en verwijder de zaadlijsten, maar laat het steeltje eraan. Leg de paprikahelften met de open kant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met de helft van de olie en bak ca. 20 min. in de oven.
- Doe ondertussen de kikkererwten in een zeef, spoel onder koud stromend water en laat uitlekken. Meng de couscous met de ras el hanout en de rest van de olie in een kom. Giet het kokende water erover, dek af en laat 5 min. gaar stomen. Snipper ondertussen de ui. Meng zodra de couscous gaar is de kikkererwten en de ui erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Haal na 15 min. de paprika’s uit de oven, verwijder eventueel het bakvocht en vul de paprika’s met een deel van het couscous-mengsel. Zet nog 5 min. in de oven.
- Rasp ondertussen de knoflook, snijd de peterselie en dille fijn. Meng de knoflook en ⅔ van de kruiden door de yoghurt. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Serveer de gevulde paprika’s met de rest van de couscous, de rucola en de kruidenyoghurt. Garneer met de rest van de kruiden.