4,6 procent van Belgen heeft ‘prediabetes’, Jan (61) was een van hen: “Ik moest mijn leven omgooien”
Volgens nieuw onderzoek lijden meer mensen dan gedacht aan een voorstadium van diabetes type 2. Prediabetes wordt het ook genoemd. Truienaar Jan Bonné (61) was een van hen, maar gooide zijn leven om. “Het was vijf voor twaalf.”
Wereldwijd groeit het aantal mensen met diabetes type 2. En ook het aantal mensen met prediabetes. Dat blijkt onder meer uit recent onderzoek van de universiteit van Maastricht. 1,4 miljoen Nederlanders tussen de 40 en 75 jaar zouden prediabetes hebben. In 2018 waren dat er ongeveer 1,1 miljoen. Prediabetes is het stadium vóór diabetes type 2. De suikerwaarden in het bloed van de patiënt zijn dan al hoger dan normaal. Het gevolg? Bloedvaten kunnen aangetast worden en er is een verhoogd risico op diabetes type 2. "Het is een stadium waarbij de alarmbel moet afgaan”, zegt Inge Everaert van Diabetes Liga.
Uit de meest recente studie van Sciensano, uit 2018, blijkt dat 10 procent van de Belgen diabetes heeft. Een derde van hen wist dat niet en ontdekte het met dank aan de studie. 4,6 procent van de Belgen had op dat moment prediabetes. “We spreken al lang van een pandemie”, zegt dokter Chantal Mathieu, endocrinoloog en diabetes-expert in het UZ Leuven.
“Een vroegtijdige diagnose en behandeling zijn cruciaal”, zegt Inge Everaert. Via een risicotest kunnen mensen vanaf 45 jaar achterhalen of ze al dan niet een verhoogd risico hebben op diabetes type 2. “We raden vanaf de leeftijd van 45 jaar aan om regelmatig je bloed te laten controleren”, zegt Everaert. Mensen hebben namelijk vaak niet door dat ze aan diabetes type 2 lijden, laat staan aan prediabetes. “Het is een sluimerende ziekte. In het begin voel je er niets van.”
Het goede nieuws: je kan prediabetes aanpakken. Aan factoren als leeftijd en erfelijke aanleg kan je niets veranderen. Maar je levensstijl kan je wel aanpassen. “Je kan overgewicht aanpakken en meer bewegen”, zegt Mathieu. En dat is ook wat Jan Bonné (61) tien jaar geleden deed. In 2014 werd de Truienaar geconfronteerd met prediabetes. “Ik bewoog niet veel, rookte en woog twintig kilo meer dan nu”, zegt hij. “Mijn huisarts zei dat ik er echt iets aan moest doen. Ik was net geen 51 toen mijn ogen opengingen.” Jan werd ‘Climbing for Life'-ambassadeur en besloot onder professionele begeleiding de Italiaanse bergpas Passo dello Stelvio te beklimmen met de fiets, Daarvoor kreeg hij een dieet en een maandenlang trainingsschema voorgeschoteld. Het was voor hem een ankerpunt op de weg naar een gezondere levensstijl.
Hoogtes en laagtes
Het pad naar sen gezonder leven ging met - letterlijke - hoogtes, maar ook laagtes. “In het begin zag ik het echt niet zitten”, zegt Jan. “Ik dacht dat het nooit ging lukken, maar het was vijf voor twaalf, Na maanden trainen merkte ik stilaan een evolutie. Mijn suikerwaarden werden opnieuw gemeten en er was een ongelooflijk verschil. Enkele maanden nadat ik de touwtjes weer in handen genomen had, was ik buiten de risicozone."
Jan beseft maar al te goed hoe belangrijk die beslissing om zijn levensstijl te veranderen was. “Als ik dat niet had gedaan, was het geëvolueerd naar diabetes type 2. Uiteraard spelen er altijd andere zaken zoals erfelijkheid en leeftijd. Maar de factoren die ik zelf in handen kon nemen, heb ik aangepakt.” En dat doet hij nog steeds. “Ik fiets nog heel vaak met ‘Diabetes Liga Sport en Beweegt’, een groep voor sporters van alle niveaus, met en zonder diabetes”, zegt Jan. “Daarnaast begeleid ik samen met andere mensen uit de community nieuwe ambassadeurs voor ‘Climbing for Life’. We zijn er om die mensen op sleeptouw te nemen en te ondersteunen.”