Belangrijke vooruitgang voor de 'bekwame helper'
Minister Frank Vandenbroucke heeft - bij monde van zijn woordvoerder Ri De Ridder - tijdens de Opening van het Diabetes Liga Open Huis aangekondigd dat hij de rechten van personen met diabetes zal verdedigen in het dossier van de 'bekwame helper'. In eerdere communicatie werd aangegeven dat het wetsvoorstel voor de 'bekwame helper' het advies van de verpleegkundigen zou volgen. Maar! Het toedienen van insuline was niet inbegrepen in de bevoegdheden van de 'bekwame helper'. Samen met de Vlaamse diabetescentra voor kinderen en adolescenten, Hippo and Friends, Association du Diabète en het Belgisch Diabetes Forum riep de Diabetes Liga Minister Vandenbroucke op om dit toch op te nemen in het wetsvoorstel. De minister heeft bevestigd dat hij ons standpunt genegen is en dat zal verdedigen binnen de regering.
We volgen het dossier verder van dichtbij op!
Waarom is het statuut van 'bekwame helper' zo belangrijk?
Kinderen met diabetes type 1, maar ook personen met een fysieke of mentale handicap, zijn niet altijd in staat om zelf een vingerprik uit te voeren of insuline toe te dienen. Volgens de wet zijn enkel artsen, verpleegkundigen en mantelzorgers (zoals bijvoorbeeld de ouders) bevoegd om ‘de huid te doorboren’.
Dit zorgt voor problemen in crèches, scholen, jeugdbewegingen, sportclubs, voorzieningen voor begeleid wonen, instellingen … want hier kunnen de mantelzorgers of zorgprofessionals onmogelijk altijd bij zijn. Een thuisverpleegkundige kan op school de insuline toedienen bij de hoofdmaaltijd, maar dit lost het probleem niet op bij sportactiviteiten, eten van tussendoortjes, (school)uitstappen op locatie, laat staan bij meerdaagse (school)uitstappen.
Enkele getuigenissen van ouders van kinderen met diabetes type 1:
“Het was veel info voor de begeleidsters maar iedereen was positief, gemotiveerd en bereid om goed voor mijn zoontje te zorgen. Echter kregen we de dag nadien te horen dat de directie had beslist dat de kinderverzorgsters geen insuline mochten toedienen.“
“Haar juf was meteen bereid om alles over diabetes te leren, haar bij te scholen en zelfs prikjes insuline te zetten. Maar toen moest ik haar zeggen: 'dat is ontzettend lief van jou, maar het mag niet!“
“Ik ben mijn job verloren omdat ze niet meer konden rekenen op mij.”
“We doen ons uiterste best met opleidingen, filmpjes, extra bezoekjes om het schooljaar te kunnen starten. (…). Gelukkig ziet de juf het dit jaar ondanks het gebrek aan wettelijk kader toch zitten. Maar wat met volgende jaren? Indien er een juf of meester het niet zien zitten moet ik bijna per definitie mijn job opgeven. Dit kan toch niet de bedoeling zijn?”
“Over de middag komt de thuisverpleegkundige en de tussendoortjes worden ingegeven door de juf.”
We ijveren voor …
Het invoeren van het statuut 'bekwame helper'. De bekwame helper zou voor personen met diabetes dezelfde bevoegdheden moeten krijgen als mantelzorgers.
Meer specifiek pleiten we dat bekwame helpers volgende handelingen zou mogen uitvoeren:
“Alle handelingen die nodig zijn om het normaal functioneren van de persoon met diabetes mogelijk te maken, voor zoverre deze handelingen aangeleerd zijn door een medisch en/of verpleegkundig team. Deze handelingen worden voor elke persoon met diabetes omschreven en op regelmatige basis door het medisch team (minstens jaarlijks) geherevalueerd en in het (elektronisch) patiëntendossier bijgehouden”.
De mogelijkheid dus om glucose te meten en insuline toe te dienen, mits een kwalitatieve opleiding door én een nauwe communicatie met het behandelend team en de ouders.