Bloedglucosemeters voor diabetes anno 2020, wat is er nieuw?
De technologie blijft zich verder ontwikkelen, waardoor het ook in de wereld van bloedglucosemeters niet stilstaat.
Algemene informatie
- Met een bloedglucosemeter alleen kan je de glycemie niet meten. De bloedglucosemeter is een ‘mini computer’ waarin de verworven gegevens (bloeddruppel) worden omgezet in een bloedglucosewaarde, af te lezen op het scherm. Naast een bloedglucosemeter heb je dus ook bloedglucosestrips, lancetten en een prikpen nodig. De bloedglucosestrips verschillen per meter en dienen dus niet willekeurig uitgekozen te worden.
- Uitzonderingen: Met de Freestyle libre reader kan je de FreeStyle Libre sensor uitlezen. Dit vervangt voor een groot deel de vingerprikken. De sensor meet gedurende 14 dagen de glycemiewaarde in het onderhuidse vocht. Eventueel is er af en toe toch nog een vingerprik nodig. Dit is ook met de reader mogelijk. De Accu-Chek Mobile beschikt over een cassette met 50 testvelden waardoor je niet bij iedere meting een nieuwe strip nodig hebt.
- Is je meter defect of verouderd? Neem dan contact op met de firma. Zij kunnen je eventueel een nieuwe meter opsturen. Heb je de meter verkregen via het zorgtraject of de conventie? Dan neem je best contact op met je behandelend team.
- De Freestyle Precision Neo, de GlucoMen LX2, de GlucoMen Areo 2K en de FreeStyle Libre Reader kunnen naast de bloedglucose ook ketonen meten, met specifieke ketonenstrips. Voor personen met diabetes type 1 is het aangewezen dit standaard in huis te hebben. Je behandelend team kan je meer informatie verschaffen.
- Hou de handleiding van je bloedglucosemeter goed bij. Foutmeldingen (bv. een lege batterij) verschijnen vaak onder de vorm van ‘codes’ op het scherm van de meter.
- Met bijna alle meters heb je de mogelijkheid om via bluetooth of NFC verbinding te maken met een app. Dat maakt het eenvoudig om je resultaten digitaal te bekijken of te delen met een zorgverlener.
- Positieve boodschappen, smileys en gepersonaliseerde berichten (coaching tips …) vind je niet enkel terug bij de populaire activity trackers (zie artikel p. 36). Ook bloedglucosemeters proberen je via boodschappen, tips en medailles te motiveren tot een goede bloedglucoseregeling. Deze eigenschappen vind je terug in de tabel onder ‘voornaamste kenmerken van de meter’.
Waar kan ik een (gratis) bloedglucosemeter en strips verkrijgen?
Na de diagnose diabetes kan je worden opgenomen in een van de drie zorgsystemen: voortraject, zorgtraject of de conventie. Voor meer informatie kan je het artikel op pagina 22 raadplegen. Binnen de drie zorgsystemen gelden verschillende terugbetalingsnormen. Zo zal iemand in het voortraject, geen recht hebben op terugbetaling van het zelfcontrolemateriaal, waaronder een bloedglucosemeter. Wanneer je dit toch wenst aan te kopen, dien je dit zelf te bekostigen.
De prijzen van de bloedglucosemeters variëren, maar liggen meestal rond de +/- 30 euro. Indien je in het zorgtraject bent opgenomen en je behandeld wordt met inspuitingen (incretinemimeticum of insuline-injecties) heb je recht op één bloedglucosemeter per 3 jaar, te verkrijgen via de apotheek of thuiszorgwinkel. Binnen de conventie heb je recht op gratis zelfcontrolemateriaal, te verkrijgen via het ziekenhuis.
Wens je specifiekere informatie over het gebruik van een meter? Vraag dan raad aan je diabeteseducator of apotheker.