GENT - 20 april 2022
Het Diabetes Liga Onderzoeksfonds financiert voor de 2de keer wetenschappelijk onderzoek naar diabetes. Het unieke aan deze financiering is dat de geselecteerde onderzoeksprojecten heel nauw aansluiten bij de behoeftes van de personen met diabetes en hun zorgprofessionals.
Prioriteiten voor wetenschappelijk onderzoek naar diabetes
Traditioneel worden onderzoeksvragen gecreëerd door onderzoekers of beleidsmakers. Maar is dit wel het meest efficiënte? Moet de eindgebruiker, namelijk de persoon met diabetes, niet betrokken worden bij het uittekenen van wetenschappelijk onderzoek? Spreken mét personen met diabetes helpt onderzoekers om in te schatten hoe hun onderzoek werkelijk een verschil kan maken. Daarom nam de Diabetes Liga het initiatief voor een grootschalige bevraging bij personen met diabetes en hun zorgprofessionals naar de Prioriteiten voor wetenschappelijk onderzoek naar diabetes in Vlaanderen.
Empowerment van personen met diabetes
De opgestelde prioriteiten werden gebruikt voor het formuleren van het onderwerp van de tweede oproep van het Diabetes Liga Onderzoeksfonds in oktober 2021. De focus was gericht op het empoweren van personen met diabetes. “Welke inzichten en vaardigheden zijn nodig om de controle in eigen handen te (blijven) nemen?” “Hoe kunnen we personen met diabetes beter ondersteunen om de ziekte te aanvaarden?”
De laureaten
Een onafhankelijke multidisciplinaire jury selecteerde het DiaMent en het MyDIABPal onderzoek.
Het DiaMent project (€ 113 850) - gecoördineerd door prof. dr. Johan Bilsen van de Vrije Universiteit Brussel - wil een goed inzicht krijgen in de aard van de psychosociale problemen waarmee personen met diabetes en hun naasten te maken krijgen én hoe zorgprofessionals daarmee omgaan. Op basis van de verworven inzichten zullen voorstellen geformuleerd worden die bijdragen aan een betere psychosociale zorg voor personen met diabetes.
Het MyDIABPal onderzoek (€ 119 629) - gecoördineerd door Erika Vanhauwaert van Hogeschool UC Leuven - heeft als doel om het zelfmanagement van personen met prediabetes of diabetes type 2 te verbeteren. In het project zal een persoonlijke handleiding en een workshopreeks voor personen met diabetes en een navorming voor zorgprofessionals uitgewerkt worden.