Uurwisseling en diabetes: enkele tips voor een vlotte overgang
Het is bijna zover: de uurwisseling. Dit betekent dat we onze klokken een uur achteruit zetten. Zaterdag 28 oktober 2023, om 3u ’s nachts, begint het winteruur. In de nacht van zaterdag (28 oktober) op zondag (29 oktober) zullen we dus een uurtje meer kunnen slapen. Voor personen met diabetes zijn er behalve een uurtje meer slaap enkele extra aandachtspunten.
We geven je graag enkele tips mee om problemen te voorkomen:
- Indien je medicatie gebruikt voor je bloedsuikerspiegel kan je deze op het tijdstip innemen dat je gewoon bent. Neem je bijvoorbeeld bij zomertijd steeds je medicatie om 9u ’s ochtends in, dan kan je dit bij wintertijd ook om 9u ‘s ochtends doen. Bij een verandering van 1 uur, zou dit geen of weinig verschil mogen maken.
- Als je een glucosemeter en/ of een insulinepomp gebruikt, vergeet de tijdsinstellingen dan niet aan te passen. Als je twijfelt over de juiste instellingen, vraag dan hulp aan een diabeteseducator of de firma van de glucosemeter/insulinepomp.
- Indien je snelwerkende insulinetherapie krijgt, controleer je bloedsuikerspiegel dan eventueel 's vaker dan normaal. Door de uurwissel kan je biologische klok ontregeld raken, waardoor je lichaam anders kan gaan reageren op de insuline. Hou daarom je bloedsuikerspiegel goed in de gaten en pas je insulinedosering aan of maak gebruik van je bijspuitschema indien nodig.