Wandelen en diabetes: varieer naar hartenlust

wandelen diabetes

Wandelen is een bewegingsvorm die heel laagdrempelig is en daardoor door heel wat mensen beoefend wordt. We geven je enkele tips die zorgen voor voldoende afwisseling en uitdaging bij het wandelen. Zet je wandelschoenen dus maar al klaar … 

Varieer in tijdstip

Ga eens wandelen bij het ochtendgloren en ontdek zo hoe de natuur langzaam ontwaakt. Ook een wandeling tijdens je lunchpauze zorgt voor de nodige dosis beweging én een fris hoofd. Misschien kan je zelfs collega’s overhalen om mee te wandelen.

Varieer in locatie

Wandelen in de natuur is erg rustgevend, of je nu kiest voor een bos, het strand, het platteland of de polders. Maar ook in parken kan je leuk wandelen of verken eens een stad te voet. Er zijn heel wat digitale stadswandelingen over verschillende onderwerpen. Of misschien doe je liever een speurtocht?

Neem eens deel aan een georganiseerde wandeling

In België kan je heel wat wandelclubs terugvinden, die vaak voor leden én niet-leden wandeltochten organiseren. Daarnaast zijn er ook andere organisaties die (jaarlijks) wandeltochten uitstippelen voor het brede publiek.

Tip: Neem een kijkje op www.wandelsportvlaanderen.be voor een zeer uitgebreide wandelkalender.

Varieer in de manier waarop je wandelt

Zeg niet zomaar ‘wandelen’ tegen nordic walking, plogging of wandelyoga.

Nordic Walking is wandelen met aangepaste skistokken, die poles worden genoemd. Door het wandelen met de poles, versterk je de natuurlijke beweging van je armen en stuw je je lichaam voort. Door deze extra voortstuwing wandel je bij nordic walking dan ook vlugger en train je je volledige lichaam.

Plogging is al wandelend of joggend zwerfvuil verzamelen. Een afvalgrijper is een handig attribuut bij plogging. Heel wat gemeenten moedigen plogging aan. Zo stellen ze vaak gratis materiaal (afvalgrijpers en/of vuilniszakken) ter beschikking.

Wandelyoga is een combinatie van wandelen met yoga-oefeningen. Je let op je ademhaling en loopritme tijdens het wandelen en de oefeningen zorgen voor meer ontspanning en lenigheid.

 

Tot slot

Natuurlijk blijft ook bij wandelen steeds het devies: langzaam opbouwen. Beter is om te beginnen met korte wandelingetjes en langzaam uit te breiden. Ben je echter snel kortademig bij inspanning of ervaar je pijn op de borstkas of pijn in de benen die toeneemt bij inspanning en in rust terug verdwijnt? Dan raadpleeg je best je huisarts.