Van 3 tot 9 juni loopt de tweede editie van ‘Een Week Gezonder’ - Meer dan 7000 Vlamingen gaan deze voedingschallenge aan

ewg

27.05.2024 – Binnen 1 week gaat de tweede editie van ‘Een Week Gezonder’ van start. Met dit initiatief willen de Diabetes Liga en Michaël Sels alle Vlamingen enthousiast maken over gezond én lekker eten. De challenge bestaat erin om gedurende één week bewust gezonder te eten. Met succes, want de eerste editie telde 7.000 deelnemers. Dit jaar is het thema méér groenten, méér fruit en méér smaak.

Onze boodschap is positief, stapsgewijs een laagdrempelig
Veel mensen die gezonder willen eten, beginnen vaak met het idee van ‘minder’. Ze eten minder van het ongezonde, zoals minder koekjes, minder frisdrank of kleinere porties. Helaas voelen mensen zich beperkt en gelimiteerd. Bepaalde voedingsgroepen schrappen uit je eetpatroon is nooit een goed idee. ‘Verboden’ producten lijken alleen maar verleidelijker. Daarnaast lijkt gezonder eten vaak ‘te duur’ en ‘te moeilijk'. Waarom zou je dan gezonder eten als er toch niets leuk aan is? En wat als het anders kan?

Betere eetgewoontes aannemen kan een hele opgave lijken. Daar wil Een Week Gezonder verandering in brengen. Gezonder eten kan budgetvriendelijk, eenvoudig en speels zijn. Wat maakt de campagne anders? Met het thema ‘Méér groenten, méér fruit, méér smaak’ wil Een Week Gezonder focussen op een positief, stapsgewijs en laagdrempelig verhaal. Iedereen heeft inspiratie en motivatie nodig. Die eerste stap is heel belangrijk. Een Week Gezonder kan die eerste stap in de goede richting zijn.

Groenten en fruit staan centraal
“Slechts 5% van de Vlamingen eet dagelijks de aanbevolen hoeveelheid groenten en 10% voor fruit. Uit verschillende rapporten van Sciensano, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de World Obesity Federation blijkt bovendien dat de Vlaming te veel zout, te veel toegevoegde suikers en te veel verzadigde vetten eet. Bijna zes op tien mensen in ons land zijn dan ook te zwaar. Daarom roepen we op om ons lichaam vanaf morgen een reset te gunnen. Starten van nul en terugkeren naar de basis van gezonde voedingsgewoontes: dat is waar Een week Gezonder om draait. Het is een soort start to run, maar dan voor eten”, aldus Michaël Sels.

Groenten en fruit krijgen vaak het label dat ze te duur zouden zijn. Veel mensen grijpen daardoor naar goedkopere, ongezondere voeding en vaak sterk bewerkte producten met veel toegevoegde suikers, zout, verzadigd vet en te weinig gezonde voedingsstoffen. Zelfs producten die gezond lijken, zijn dat soms helemaal niet. We krijgen te veel suikers, zout, verzadigd vet en calorieën binnen als we voor dit soort producten kiezen.
De gezonde keuze in Vlaanderen is dus nog niet vanzelfsprekend. Dat klinkt misschien onschuldig, maar is het zeker niet. Zo kan een te hoge calorie-inname leiden tot overgewicht, obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Gezond eten is budgetvriendelijk, lekker en ook voor kinderen
Er valt veel te vertellen over gezonde voeding. De kennis is oneindig en ongekend of onbemind door een groot deel van de samenleving. Heel wat mensen verdwalen in de talloze trends of boodschappen van voedingsprofeten, maar blijven met vragen achter. De weg vinden naar een gezonder voedingspatroon wordt zo nodeloos complex gemaakt. Een Week Gezonder wil het simpel en eenvoudig maken. Naast de algemene vraag ‘Hoe eet ik gezond?’, bieden we dit jaar ook een antwoord op: Hoe kan je budgetvriendelijk gezonder eten? Hoe kan ik gezond eten lekker maken? Hoe kan je kinderen gezonder laten eten?

Daarom organiseert de Diabetes Liga een ‘Een Week Gezonder’
In Vlaanderen leven naar schatting 600.000 mensen met diabetes, dit is 1 op 10. Elke 17 minuten krijgt iemand de diagnose. Het aantal diagnoses neemt onrustwekkend toe.
Met deze campagne wil de Diabetes Liga de drempels wegnemen die een gezonde keuze in de weg staan want zo slaan we twee vliegen in één klap:
* het risico op diabetes type 2 vermindert
* de misvatting ‘met diabetes heb je een apart bereide maaltijd nodig’ wordt bijgestuurd. Niets is minder waar: een gezonde maaltijd is goed voor iedereen, dus ook voor wie diabetes heeft. Met ‘Een Week Gezonder’ kan iedereen, zowel mensen met als zonder diabetes van hetzelfde menu eten.
 

Op naar de 10.000
Op dit moment zijn meer dan 7.000 Vlamingen ingeschreven. Zowel jongeren als ouderen, maar opvallend veel dertigers en veertigers die met hun jong gezin de uitdaging aangaan om een week gezonder te koken en te eten.

“We zijn heel tevreden dat we in de aanloop naar Een Week Gezonder al duizenden mensen hebben kunnen overtuigen om mee te doen. Bij jongeren, dertigers, veertigers en vijftigers kunnen betere voedingsgewoontes een grote impact hebben. Door op jongere leeftijd gezond te beginnen én te blijven eten, voorkom je chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Niet alleen mensen met diabetes zijn dus gebaat met een gezonder voedingspatroon. We richten ons naar iedereen die gezond en goedkoop wil eten. Eén week is natuurlijk niet voldoende om gezonde voedingsgewoontes te kweken, maar wel om de basis daarvoor te leggen.” – Inge Everaert, Manager Kenniscentrum & Beleid Diabetes Liga.

Iedereen kan zich nog steeds gratis inschrijven op www.eenweekgezonder.be en ontvangt dan twee gratis digitale magazines met tips en tricks over gezonde voeding, behapbare budgetrecepten een wekelijkse nieuwsbrief om op een plezierige manier gezonder te eten.

 

Bedrijven doen ook mee met Een Week Gezonder

Reeds 40 bedrijven ondertekenden het gezonde voedingsengagement en moedigen hun medewerkers aan om gezond te eten thuis én op het werk. Ze investeren in gezondere werknemers, minder ziekteverzuim en betere prestaties. Door hun deelname creëren ze ook extra bewustwording rond diabetes op diabetes type 2.
www.diabetes.be/eenweekgezondervoorbedrijven



Over Diabetes Liga vzw

De Diabetes Liga streeft als onafhankelijke vereniging naar de beste zorg en omkadering voor wie met diabetes wordt geconfronteerd. Het netwerk van de Diabetes Liga telt meer dan 30.000 sympathisanten: personen met diabetes en hun familie, professionals in de diabeteszorg en personen met een verhoogd diabetesrisico. De werking richt zich op verspreiden van kwalitatieve informatie, behartiging van de belangen van mensen met diabetes, creëren van een netwerk en ervaringsuitwisseling rond diabetes. In opdracht van de Vlaamse overheid werkt de Diabetes Liga aan een betere preventie en vroegdetectie van diabetes type 2. 

Meer info: www.diabetes.be - eenweekgezonder.be

Een Week Gezonder kent de steun van Vlaams Instituut Gezond Leven, Albert Heijn, Nationale Loterij, gezondheid.be, Pit & Pit, Lilly, Abbott en Atag.

Contactpersonen

Arnout Wouters, Directeur Diabetes Liga: 0474 901 747

Michaël Sels, Hoofddiëtist UZA / Ambassadeur Een Week Gezonder: 03 821 34 09